EXCLUSIV  Se mai extinde spațiul Schengen după decizia Germaniei de a-l anula? Tomac arată greșeala flagrantă a României: Ne-am angajat să cerem voie Austriei

Foto cu rol ilustrativ: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto cu rol ilustrativ: Inquam Photos / Octav Ganea

Europarlamentarul Eugen Tomac a făcut declarații cu privire la aderarea terestră a României la spațiul Schengen.

Citește și: Reacții variate ale statelor-membre UE după reintroducerea controalelor vamale în Germania. Quo vadis, Schengen?

În contextul în care Germania a impus restricții la granițele Schengen, l-am contactat pe europarlamentarul Eugen Tomac pentru a ne răspunde unor întrebări cu privire la aderarea terestră a României la spațiul Schengen.

Sunt șanse să intrăm in spațiul Schengen terestru anul acesta?”, l-am întrebat pe Eugen Tomac.

„Evident că din momentul în care Germania a anunțat că închide frontierele Schengen s-a tras un semnal cât se poate de clar că despre extindere nici nu mai poate fi vorba în Consiliu. Guvernarea PSD-PNL a greșit flagrant pentru că a încheiat o înțelegere bilaterală cu Austria prin care ne-am angajat să le cerem voie lor când trebuie să intrăm în Schengen așa cum prevede tratatul. A fost o înțelegere umilitoare până la cer și în acest an nu va intra România, din păcate, și miliardele de euro pe care le pierdem anual sunt generate de incapacitatea acestui Guvern de a se impune la nivel european. Aceasta este concluzia mea”, a precizat Tomac.

Întrebat dacă s-a schimbat ceva în relația României cu Austria, europarlamentarul a spus că ”nu s-a schimbat nimic, au aceeași aroganță”.

Exista tendința ca spațiul Schengen terestru să nu mai existe în Europa? Vedem cazul Germania, care a impus restricții”, l-am mai întrebat pe Tomac.

„Nu. Acordul prevede că pot închide temporar frontierele, dar Germania nu își permite să închidă definitiv, sau în sensul clasic pe care îl știm noi, frontierele dintr-un motiv foarte simplu: pentru că e cea mai puternică economie a Europei, iar închiderea frontierelor ar însemna o lovitură cruntă pentru economie. Se vor face verificări punctuale și pentru că se înăspresc aceste controale este obligatoriu ca Consiliul și Comisia să fie notificate pe această chestiune. Asta a făcut Germania, dar nu se va desființa spațiul Schengen pentru că interesele economice sunt mult mai puternice decât cele ce țin de riscuri”, a explicat europarlamentarul.

Controale la frontiere Schengen

Germania a introdus controale pe ansamblul frontierei sale în vederea combaterii imigrației ilegale, redevenită o temă politică majoră pentru Guvernul cancelarului Olaf Scholz în fața ascensiunii extremei drepte.

Controalele la frontierele cu Franța, Luxemburg, țările de Jos, Belgia și Danemarca au fost instituite pentru șase luni începând cu 16 septembrie. Acestea s-au adăugat controalelor deja instituite la frontierele cu Polonia, Republica Cehă, Austria și Elveția, conform Agerpres.

Citește mai multe aici: Germania, controale la frontieră. UE vrea măsuri ”proporționale”, dar ”strict excepționale”

Premierul Greciei,  Kyriakos Mitsotakis, a făcut declarații cu privire la măsura luată de Germania precizând că ”nu se poate reacţiona la fluxurile mai mari de migranţi prin desfiinţarea unilaterală a spaţiului Schengen”.

Şeful guvernului de la Atena a avertizat că ”pasarea răspunderii către ţările situate la frontierele externe ale Europei” este inacceptabilă şi că trebuie găsit ”un compromis corect” între toate statele europene.

Citește în continuare aici: Desființarea unilaterală a spațiului Schengen ca metodă de combatere a migrației, respinsă de premierul grec Kyriakos Mitsotakis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel