Pensiile vor crește diferențiat.
Deși, oficial, pensiile vor crește cu 15% de la începutul anului 2023, de acest procent de majorare nu va beneficia toată lumea. Anunțul a fost făcut de către social-democratul Marcel Ciolacu, la Antena 3, în emisiunea lui Răzvan Dumitrescu. Liderul PSD a dat asigurări că nu este opinia sa, ci varianta ce va pleca de la Ministerul Muncii. Prin urmare, conform acestuia, va crește doar partea de contributivitate a pensiilor, la acestea raportându-se procentul de 15%, nu la pensia în integralitatea sa. Astfel, categoriile care se bucură de așa-numitele pensii speciale, precum și acele categorii care iau o pensie mai mare decât salariul pe care l-au avut, vor avea o creștere în procent mai mic raportat la pensia totală.
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat cum urmează să crească pensiile, astfel încât cei ”speciali” să nu se bucure de majorări colosale. Liderul social-democraților a spus, încă o dată, că principala preocupare a fost criza energiei, al doilea punct pe lista preocupărilor fiind creșterea pensiilor. ”După ce am încheiat legea cu energia și am stabilit o semi-reglementare, pentru că încă avem foarte multă energie vândută chiar și pe anul viitor, am zis să venim cu proiectul de buget, în care să stabilim exact procentul (n.r. de creștere a pensiilor). (...) Am stabilit că se va crea o anvelopă pentru o mărire de 15%, asta însemnând un efort bugetar între 15 și 16 miliarde de lei” a anunțat Marcel Ciolacu, care a spus că a început deja discuțiile cu premierul Nicolae Ciucă și cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, pentru ca pensiile să crească diferențiat, astfel încât nu toți pensionarii vor avea, în cele din urmă, o mărire a pensiilor cu 15%. ”Chiar și pensiile speciale au o componentă de contribuție și este corect, iar, prin lege, se va mări numai contribuția, nu și partea specială” a spus liderul PSD. Întrebat dacă acesta este punctul său de vedere, Marcel Ciolacu a răspuns: ”Nu, nu, este foarte clar, așa va veni propunerea din partea ministrului Muncii și a ministrului de Finanțe. E și corect așa, nu pot să-ți dau mărirea pe partea de special. Oricum, vom veni cu legea până în 31 decembrie”.
”Sunt încă în România pensii de 1.500 - 1800 de lei. Pentru acestea, va trebui o mărire procentuală mai mare” a mai anunțat Marcel Ciolacu.
”La 1800 de lei, 15% reprezintă 270 de lei lei, i se mai opresc 20 de lei pe impozit, mai vin 250 de lei. La 20.000 de lei, vorbim de aproape 3.000 de lei, vine o mărire de 3.000 de lei, nu e corect” a explicat liderul PSD.
O nouă categorie de vouchere sociale le sunt acordate pensionarilor din municipiul Botoșani care întrunesc mai multe condiţii, printre care: au peste 65 de ani şi un venit net lunar provenit dintr-o singură pensie sau din pensii cumulate, dar care nu depășesc valoarea de 1.020 de lei pe lună. Aceste vouchere sociale sunt în valoare de 100 de lei şi se acordă de două ori pe an, înaintea sărbătorilor de iarnă, respectiv a celor pascale. Citește mai mult aici
Propunerea de ajutor financiar pentru plata facturilor acordat pensionarilor a venit din partea PSD, iar suma de 4.000 de lei se referă la pensie plus un ajutor one-off. Şi la începutul anului 2022 s-a acordat un astfel de ajutor, dar de el au beneficiat doar cei care aveau o pensie mai mică de 1600 de lei, aşa încât, după primirea suplimentului, venitul total nu trebuia să depășească 2.200 de lei. În prezent, în România există 4.603.433, iar 4.405.563 dintre aceştia au pensia mai mică de 4.000 de lei. Citește continuarea aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News