Se modifică Legea Curții Constituționale. Anunț de ultimă oră după cazul Șoșoacă

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Legea Curții Constituționale va fi modificată. 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat astăzi că parlamentarii social-democraţii ar urma să anunţe un proiect de modificare a Legii Curţii Constituţionale.

"Da, am înţeles că colegii mei o să vină cu proiectul astăzi, o să vină domnul Cazanciuc... Încă o cale de atac, să nu poată să fie o decizie definitivă", a afirmat Marcel Ciolacu, într-o discuţie cu presa, la Palatul Victoria, întrebat dacă social-democraţii iau în calcul o modificare a Legii CCR ca urmare a deciziei privind respingerea candidaturii la prezidenţiale a eurodeputatului Diana Şoşoacă.

Premierul a adăugat că proiectul ar urma să fie adoptat de Parlament "cât mai rapid". "El priveşte viitorul, nu trecutul, în primul rând, ca orice lege, dar eu cred că e corect ca orice candidat (candidat la prezidenţiale contestat la CCR - n.r.) să meargă, totuşi, cu un avocat în drept constituţional, să explice. E un drept să te aperi, nu poţi să iei decizie... în condiţiile în care nici măcar avocatul să nu aibă ceva de spus", a opinat Marcel Ciolacu. 

De altfel, aceasta a fost și plângerea Dianei Șoșoacă, în discuțiile purtate cu candidații la prezidențiale, marți seară, când i-a apelat telefonic. Ea a susținut că ar trebui să fie modificată legislația astfel încât să existe dreptul de apărare inclusiv la CCR. 

Amintim că Diana Șoșoacă a fost eliminată, prin decizia CCR, din cursa prezidențială, fără drept de apel. 

Iuliana Scântei, una din judecătoarele CCR care a făcut opinie separată, subliniază că rolul Curții este de a verifica pașii procedurali: ”Curtea Constituțională este chemată să vegheze, prin îndeplinirea unor atribuții efective, expres și limitativ prevăzute de legiuitor, la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României”. De asemenea, judecătoarea consideră că CCR a acționat subiectiv și în afara competenței sale: „Aceste condiții nu privesc comportamentul, opiniile, afirmațiile sau atitudinile persoanei care își depune candidatura pentru alegerea Președintelui României în condițiile prevăzute de art. 27 din Legea nr. 370/2004, toate aceste aspecte de natură subiectivă făcând parte din sfera libertății de exprimare a celor care candidează. Sancționarea încălcării limitelor libertății de exprimare este rezultatul unor proceduri judiciare prevăzute de lege, în sarcina altor instituții ale statului, după o procedură judiciară, iar nu o atribuție recunoscută expres pentru Curtea Constituțională în realizarea competenței de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel