Se poate contesta o amendă primită în starea de urgență – RĂSPUNS

Un cititor DCNews întreabă dacă se poate contesta în instanță o amendă primită în starea de urgență.

Avocatul Poporului a publicat mai multe recomandări legate de contravențiile și sancțiunile aplicate în timpul stării de urgență în România.

Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunilor prevăzute la art. 28 suspendă doar executarea plăţii amenzii, dar nu suspendă executarea sancţiunilor contravenţionale complementare aplicate (confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie; interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; suspendarea temporară a activităţii; desfiinţarea unor lucrări; refacerea unor amenajări), precizează Avocatul Poporului.

În situaţia în care cel sancționat pierde procesul şi nu a achitat jumătate din cuantumul efectiv stabilit de agentul constatator, va achita ulterior întreaga amendă.

Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia. 

Avocatul Poporului atrage atenţia persoanelor care au fost amendate şi care doresc să invoce neconstituţionalitatea actului normativ că, pentru a produce efecte juridice în fiecare caz individual, este necesar ca excepţia de neconstituţionalitate privind actul normativ de incriminare să fie ridicată în faţa instanţei, în cadrul procesului având ca obiect contestarea procesului-verbal de contravenţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel