Cu PNL în jur de 40% favorabilitate şi PSD în jur de 33%, sondajele recente arată că polarizarea celor două bazine „nou liberal” și „pesedist” a servit ambelor partide. Diferența de procente este contextuală, în condiţiile în care PSD şi guvernarea au fost puternic presate în ultimele săptămâni. Dacă despre prezenţa la guvernare ştim că aduce o erodare, întrebarea este dacă se poate eroda PNL în Opoziție?
Consultantul politic Angelin Ioan răspunde acestei întrebări în editorialul scris pentru DCNews:
Probabil da, mai ales în acest context, în care dezbaterea publică este ocupată total cu dezvăluiri despre corupția politicienilor, acțiunile Justiției afectând toată clasa politică. De ce vorbim despre erodare? Pentru că se pun în circulaţie atacuri şi acuzaţii dinspre PSD, la adresa liderilor PNL care se ventilează rapid în spaţiul public (mai ales în mediul on-line, care amplifică orice subiect negativ). Acestea alimentează neîncrederea, în condiţiile în care şi aşa „plutește” în aer ideea că politicienii, indiferent de Putere sau Opoziție, sunt, cu toții, atinși de tarele sistemului.
Polarizarea ajută noul PNL
PNL este tras în sus de Klaus Iohannis și creşte ca „brand” (cum se spune mai nou) pentru că, spre deosebire de PSD, publicul asociază partidul liberal mult mai puţin cu ideea de „corupție” (nu, nu este o remarcă partizană). Polarizarea PSD – PNL ajută „noului Partid Liberal”. După mișcarea corectă a unirii PDL cu PNL, PSD are un bazin advers care fusese mereu împărțit. Parte din acest bazin, „nou liberal”, este radicalizat de campania din Justiție vizând PSD. Pe de altă parte, liderii liberali ştiu (chiar din sondajele proprii) că cifrele lor de favorabilitate, rămân în urma favorabilităţii pe ansamblu a partidului liberal.
Clarificare în rândul votanților PSD
Chiar cu optimismul liberalilor însă, PSD este acum în jur de 33% încredere, în condițiile în care presiunea pe guvern a fost majoră (dosarul cumnatului lui Victor Ponta, dosarele Vâlcov, Șova etc). Un PSD liniștit la guvernare, cu o comunicare focalizată pe teme economice (Codul Fiscal) se poate dovedi foarte stabil. Şi asta pentru că asocierea PNL-PDL a adus o clarificare și în rândul votanților PSD. Se vorbește tot timpul de faptul că bătălia pentru tineri a fost câștigată de PNL. Întoteauna va exista un segment mai tânăr (până în 40 de ani) din orașele medii, mici, oameni cu venituri reduse şi cu educaţie medie care vor aprecia la PSD „forţa” liderului și a şefului de guvern sau atitudinea un pic şmecherească a unui lider politic, pe ideea „este de-al nostru”. Aprecierea pentru elementele care definesc arhetipul „liderului” în mentalul publicului, diferă în „Vechiul regat”, față de vestul țării, zona bazinului ardelean a PNL.
Dreapta, captivă într-o rutină de comunicare
PNL a fost tractat până acum de valul de percepție favorabilă pro-Iohannis dar, în lupta politică zilnică este captiv într-o rutină, într-un context în care cu greu poate impune subiecte pozitive. Întrebarea este cum poate ajunge PNL la oamenii din stradă? Până la urmă, mobilizarea oamenilor în cazul Șova de exemplu, nu au fost pentru PNL, ci au fost doar împotriva Parlamentului.
Pentru a soluționa diferența mare dintre favorabilitatea pentru Klaus Iohannis și favorabilitatea pentru liderii PNL, PNL ar trebui să se conecteze cu publicul, să deschidă partidul către oameni noi, calificaţi şi dacă se poate, cu ceva notorietate (măcar la nivel local). Captarea de bunăvoinţă publică doar prin raportarea negativă la PSD, nu este suficientă pentru durabilitatea procentelor de care acum beneficiază liberalii.
Soluția-deschiderea partidului către noua clasă de afaceri
PNL ar trebui să deschidă partidul și să atragă oameni din noua clasă de afaceri (IT business), din multinaționale, ca să consolideze ideile de „competenţă” şi „onestitate”. Percepția despre „corupția” PSD care a inundat spațiul public, nu este suficientă pentru a arată competența și onestitatea adversarului ideologic.
Liderii liberali sunt prinși în jocul politic zilnic, cunoscând regula comunicării care cere să țină tunurile pe adversarul politic de la guvernare, dar poate ar fi mai eficient, raportat la bazinul impresionant de favorabilitate al PNL, să conecteze partidul direct în stradă la energie oamenilor. Ar avea mai mult de câștigat ca lideri și ca partid.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News