O firmă din Ilfov a găsit un mod inedit de a-şi păstra angajaţii timp de cel puţin 20 de ani. Le dă... case.
În cadrul emisiunii de miercuri de la DCNews, liberalul Marian Petrache a dat un exemplu răsunător pentru ceea ce ar putea fi o formă de fidelizare extraordinară în mai multe domenii, nu doar în construcţii, la nivel naţional, dacă ideea ar fi preluată şi de alţi oameni de afaceri.
"O firmă de mare succes din Brăneşti, nu-i dau numele, oponenta lui Bosch, a venit în România, a început cu câteva sute de muncitori iar acum are vreo 3000 de oameni. Ca să-şi fidelizeze forţa de muncă a făcut un cartier de case în Ilfov, case pe care le-a oferit angajaţilor. Plătesc doar utilităţile. Nu vreau să greşesc, dar mi se pare că dacă rămâi fidel firmei vreo 20-25 de ani, casa e a ta. Asta face o firmă concurentă lui Bosch în România", a dezvăluit Marian Petrache în emisiune.
Bogdan Chirieac: "Ăsta e un model!"
Marian Petrache: "E bătălie pe forţă calificată de muncă. Vorbesc cu firme de construcţii româneşti şi spun că au mari probleme. Pregătesc forţa de muncă pe echipamente foarte scumpe şi foarte complicate şi după... oamenii pleacă afară unde au venituri substanţial mai mari şi siguranţă mai mare. Acelaşi lucru trebuie să facem şi noi. dacă dăm siguranţa locului de muncă şi un salariu bun, nu pleacă nimeni din ţară, n-ar avea de ce să plece."
Şi totuşi...
Deși salariul minim din România nu se află pe ultima poziție în topul european, românii au avut între 2000-2015 cel mai mare exod din lume, după cel sirian, cauzat de război. 1,12 milioane de români iau 515 euro pe lună. Doar Bulgaria şi Letonia având un nivel mai mic, conform ultimelor date Eurostat. Nu doar salariile mai mari îi îndeamnă pe români să plece să muncească afară, Germania fiind printre preferatele celor care activează în construcţii sau operează cu utilaje. Dublul standard la produsele din supermarket-uri (aceleași produse “afară” au un alt gust), uşurinţa de a-şi lua o casă, preţurile mai mici la chirii, sistemul educațional și de sănătate, toate acestea îi împing pe cei mai mulţi, de la spate, să treacă graniţa şi să presteze pentru patroni străini.
Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, spune că forța de muncă din România este îmbătrânită, iar firmele trebuie să facă față și concurenței de pe piața europeană, unde pleacă în mare parte românii. „La noi, cine se califică pleacă în Vest. De exemplu, Germania a anunțat că are nevoie 400.000 de muncitori anual. Avem sute de firme românești care nu au cu cine să lucreze”, a afirmat Cristian Pârvan pentru Europa Liberă România.
Pentru a trăi decent, o familie cu doi copii ar avea nevoie de 9.000 de lei, conform unui studiu al Fundației Friedrich Ebert Stiftung, actualizat cu inflația. Adică 1.800 de euro. Un bărbat singur, de 3.200 de lei, adică de 650 de euro. Dacă face parte dintre cei peste un milion de români cu salariul minim, e clar că e nevoie să plece.
Interviul complet aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu