EXCLUSIV  Se poate trăi în România off grid, adică fără a fi dependent de rețelele publice de utilități? Ioana Constantin: UE își DOREȘTE asta

Imagine cu rol ilustrativ pexels/ Sebastian Sørensen
Imagine cu rol ilustrativ pexels/ Sebastian Sørensen

Subiectul off grid este tot mai des dezbătut de români. 

În cadrul interviului cu Ioana Constantin, jurnalistul Val Vâlcu a abordat tema off grid, despre care DCNews a scris luni. Off grid se referă la independența de rețelele publice de utilități și asigurarea energiei, apei din sursă proprie, de cele mai multe ori, verde. 

Citește aici mai mult: Se poate să trăiești și-n România off grid, fără a fi racordat la rețelele publice de utilități. Iată ce soluții au găsit românii care deja fac asta

”Uniunea Europeană își dorește asta, e limpede, dar eu nu cred că România e aproape de a implementa astfel de lucruri. De acord, sunt oameni care o fac pe banii lor, dar nu suntem în punctul în care putem implementa asta la scară largă, în România, la fel cum toată povestea cu energia verde e imposibil de pus în practică în țară noastră.” a răspuns politiciana. 

Deși nu vorbim despre o majoritate a românilor care aleg această variantă, minoritatea se îndreaptă spre off grid. Motivele sunt multiple, însă cel mai adesea, în zonele în care aleg să se mute nici nu există rețele publice la care să se racordeze. Adesea, ei pot beneficia doar de energie electrică, în fața căreia găsesc cel mai ușor alternative. 

Pandemia a generat o tendință a românilor de a se muta în zone rurale. Grupurile cu anunțuri din zona rurală sau cu experiența ”orășenilor mutați la țară” au apărut în număr mare în ultimii doi ani și au zeci de mii de membri fiecare. Nu e de mirare, totuși, dacă ne uităm că o garsonieră în București a ajuns să se ridice la 40.000 - 60.000 de euro. O casă la sat cu hectare de teren poate valora și doar 10.000 de euro. Cu 60.000 de euro, se găsesc proprietăți de-a dreptul impresionante, cu potențial economic, și mult teren, spațiu verde și multe alte beneficii. 

Am scris despre asta aici: Pandemia, LOVITURĂ pentru dezvoltatorii imobiliari din marile orașe. Case la țară și mii de metri pătrați, la preț de garsonieră

Tendința vine și-n contextul în care pandemia a trimis angajații să muncească de acasă. În fața acestei variante, angajatorii și-au dat seama că este o oportunitate atât pentru angajați, cât și pentru ei și, chiar și când restricțiile au fost ridicate, munca remote a rămas. 

Vezi interviul acordat de Ioana Constantin, pentru DCNews: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel