Paul Georgescu, campion mondial la înot în ape înghețate, sportiv de performanță care a stabilit noi recorduri mondiale la Cercul Polar, dar și în România, este gata să doboare un alt record. În exclusivitate pentru DC NEWS, sportivul a explicat cum a început totul și cum se pregătește pentru ”ultimul dans”, retragerea din aceste competiții ”extreme”.
Paul Georgescu, sportiv de performanță și înotător în ape deschise, a început de aproape doi ani de zile să participe la competiții extreme, în ape înghețate. Totul a început cu un antrenament pentru Canalul Nordic, adică traversarea înot din Irlanda de Nord în Scoția într-o apă ce nu depășește 13 grade Celsius.
”Eu am început acum un an și jumătate să înot în apa înghețată. Am avut antrenament pentru Canalul Nordic. Apa are între 11 și 13 grade. După șase ore și jumătate m-au scos din apă. Nu din cauza hipotermiei ci pentru că m-au atacat foarte multe meduze. Sunt foarte multe meduze acolo, iar veninul mi-a ajuns la creier. Totul a început ca un antrenament pentru Canalul Nordic. Apoi am făcut o milă în ape înghețate și apoi mi s-a propus să particip și la mondiale. Așa a pornit lanțul competițiilor”, ne-a povestit Paul Georgescu, în exclusivitate pentru DC News.
În vârstă de 41 de ani, Paul Georgescu este primul înotător din lume care a stabilit trei recorduri mondiale la Cercul Polar. Pe data de 22 februarie 2020, a înotat o milă în apele înghețate. A stabilit recordul pentru cea mai rapidă milă, cea mai rapidă milă din Antarctica și cea mai rapidă milă extremă, la o temperatură de 0.1 grade Celsius.
Paul Georgescu se pregătește acum să doboare un record mondial, iar pentru asta se pregătește intens. Ulterior, sportivul își dorește să se retragă din competițiile făcute în ape înghețate.
”Este vorba despre recordul Guinness pentru cea mai lungă distanță înotată într-o apă înghețată. Apa înghețată înseamnă că temperatura apei este între 0 și 5 grade. Am zis că vreau să termin cu înotul în ape înghețate, eu sunt înotător în ape deschise mai mult, și să îmi iau rămas bun de la acest sport cu doborârea acestui record. Cred că acesta va fi ”ultimul dans al meu, ca să spun așa”.
Pentru a stabili un record, Paul Georgescu trebuie să înoate 3,45 km într-o apă cu temperatura de aproximativ 4 grade Celsius. Recordul anterior a fost stabilit de Hamza Bakircioglu care a înotat 3,44 de kilometri într-o apă cu temperatura de 4,1 grade.
Întrebat când ar putea avea loc înotul pentru doborârea recordului mondial, Paul Georgescu a explicat că totul ține de vreme.
”Depinde de vreme. Iarna asta. Din noiembrie, până în februarie, oricând. Depinde de vreme. Eu sunt pregătit”, a completat sportivul.
”O pregătire începe treptat cu înot la temperaturi din ce în ce mai scăzute. Mergeam la un bazin unde stăteam în apa rece câte 20 de minute, iar apoi creșteam timpul. Într-un alt bazin mergeam și înotam. Eu folosesc în plus o metodă de respirație prin care se crește oxigenarea celulelor înainte să intri în apa înghețată pentru a putea rezista mai mult și să nu fie șocul atât de puternic. Așa protejezi organele vitale. După statul în apă începe recuperarea. Asta durează cel mai mult și este cel mai important. Atunci se pot întâmpla multe drame”, a mai explicat Paul Georgescu.
Printre titlurile obținute se mai numără cel de primul român care a înotat peste 100 Km în Dunăre, fără oprire. De asemenea, a traversat în 2016 Canalul Mânecii fără costum de neopren și este deținător al titlului „Triple Crown”. În martie 2019 a devenit campion mondial la Ice Swimming (500 m). Paul Georgescu a obținut prima medalie de acest gen din istorie pentru România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu