Șeful Statului Major al Apărării a vorbit despre amenințarea rusă de la graniță.
Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, întrebat de către jurnalistul Radu Tudor, la Antena 3, dacă se pregătește România de război, a răspuns: ”Este o perioadă foarte complicată în care am considerat că e bine să vorbească cei care sunt îndreptățiți să o facă. Noi, în uniformă, trebuie să ne facem datoria și să ne pregătim. Armata României este pregătită în acest moment să răspundă oricăror provocări. România nu se pregătește de război, nu avem niciun indicator, nicio intenție a Federației Ruse de a ataca un stat NATO. Acest lucru cred că este foarte clar, trebuie să fie evident pentru toată lumea. E adevărat că se desfășoară un război în Ucraina, unul neprovocat de ucraineni, o agresiune a Federației Ruse asupra unui stat suveran și independent. E adevărat că acest conflict ne afectează prin urmările care sunt, precum fluxul mare de refugiați, solicitările de sprijin, implicațiile economice, dar, din punct de vedere militar, pentru România nu există nicio amenințare în acest moment.”
”Trăim cea mai gravă criză de securitate pe continentul european probabil de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. O perioadă foarte îndelungată, după căderea comunismului și a Zidului Berlinului, am crezut că vom trăi o pace eternă pe continentul european. Nimeni nu s-a așteptat să vedem un conflict cu o fizionomie foarte apropiată de cel de-Al Doilea Război Mondial pe continentul nostru, atât de aproape de granițele noastre. Geografia contează, suntem mai sensibili la ceea ce se întâmplă în regiunea Mării Negre, la ceea ce se întâmplă cu vecinii noștri, dar, în același timp, publicul trebuie să fie conștient că facem parte dintr-o organizație de securitate, avem garanții foarte ferme și foarte clare de securitate. Aș vrea să fim mai puțini sensibili la pregătirile pe care le face Armata.” spune generalul Daniel Petrescu, care asigură că ”acest conflict nu ne-a prins nepregătiți”. Din 2014, conform acestuia, NATO a executat cea mai puternică întărire și transformare a sistemului.
Ierarhizând, generalul a afirmat că ”acum, cel mai mare pericol pentru noi este că mine plutesc în derivă în bazinul Mării Negre, acolo ne concentrăm și încercăm, cu mijloacele pe care le avem la dispoziție, să le detectăm, astfel încât să nu fie un pericol pentru navigație”. Al doilea pericol, conform șefului Apărării, ține de securitatea alimentară, în condițiile în care grânele nu pot părăsi portul Ucrainei. Cu privire la prezența Rusiei pe Insula Șerpilor, spune că ”pericolul este de a-și consolida o zonă de interdicție a accesului și de apărare anti-aeriană, care să influențeze și modul în care noi ne desfășurăm acțiunile în spațiul aerian al României”.
Generalul mai subliniază că, odată cu scufundarea crucișătorului Moscova, a crescut activitatea aeriană deasupra Mării Negre.
Întrebat cât va mai dura războiul din Ucraina, șeful Apărării României răspunde că este foarte greu de spus. ”Ce putem să spunem cu certitudine este că Federația Rusă, la declanșarea acțiunii, a subestimat forțele proprii, a subestimat masiv capacitatea de răspuns a Armatei Ucrainei, dar și capacitatea de răspuns și mobilizare a comunității internaționale, în sprijinul Ucrainei, care desfășoară un război de apărare. (...) Părerea mea este că ne pregătim pentru un conflict lung, de uzură, că vor fi probleme în regiune pentru o lungă perioadă de timp.” afirmă generalul, așteptându-se la noi probleme la care va trebui să răspundem economic și informațional nu doar în România, ci în întreaga Europă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News