Se prelungește Codul roșu de inundații pe râurile din Galați. Marius Mătreață (INHGA): Situația, în continuare una critică

Marius Mătreață, directorul Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA), a vorbit despre prelungirea avertizării Cidului roșu de inundații, în contextul inundațiilor care au afectat județul Galați.

”Astăzi am actualizat mesajul național de avertizare hidrologică, a fost prelungită avertizarea Cod roșu până în această seară, la ora 24.00, vom vedea dacă situația va impune o nouă extindere până mâine dimineață. În ultimele ore precipitațiile înregistrate au fost slabe cantitativ, nu au mai apărut alte probleme generate de scurgeri importante de pe versanți, rămâne de monitorizat situația, care este în continuare una critică, în urma a precipitațiilor înregistrate în ultimele 24 de ore.

Codul roșu este în vigoare, a fost prelungit pentru bazinul râului Bârlad, la nivelul afluenților mici aferenți sectorului aval confluență cu râul Crasna (județele Vaslui și Galați), afluenții mici ai Siretului, afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Lungoci (județul Galați), respectiv afluenții râului Prut, afluenții aferenți sectorului aval S.H. Drânceni (județele: Vaslui și Galați).

Este vorba, în principal, de bazinele hidrologice mici care au fost afectate deosebit de sever de precipitațiile torențiale importante cantitativ, care local au acumulat și cantități de peste 150-170 de l/mp. De asemenea, aceste bazine hidrografice vor rămâne, după expirarea Codului roșu, pe Cod portocaliu până mâine la ora 12.00.

Și tot până mâine la ora 12.00, avem conform mesajului național avertizare Cod portocaliu pentru bazinele hidrografice: Trotuș - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Harghita, Bacău, Neamț, Covasna și Vrancea), Putna - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Vrancea), Bârlad - bazin amonte S.H. Negrești și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Negrești (județele: Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, Galați și Vrancea), Siret - afluenții mici aferenți sectorului aval confluență cu râul Suceava (județele: Suceava, Neamț, Botoșani, Iași, Bacău, Vrancea și Galați), Prut - afluenții aferenți sectorului amonte confluență cu râul Jijia (județele: Botoșani și Iași), Jijia (județele: Botoșani și Iași), Prut - afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Jijia (județele: Iași, Vaslui și Galați).

Rămâne de văzut cum va evolua situația meteorologică, mai ales pe parcursul zilei de mâine, când vom actualiza mesajul național de avertizare”, a mai spus Marius Mătreață, directorul Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA) la Digi 24.

Director INHGA: Astfel de fenomene se pot înregistra în orice regiune

Întrebat  care este impactului unui nou ciclon care va ajunge inclusiv în zonele deja afectate, după cum a fost anunțat de către ANM pentru perioada imediat următoare, directorul INHGA a afirmat ”că cel mai probabil, din datele pe care le avem în acest moment, precipitațiile pe parcursul zilei de mâine, precum și pe intervalul de luni spre marți, vom prelungi cel mai probabil Codul portocaliu, rămâne de văzut dacă precipitațiile prognozate vor afecta și bazinele hidrografice din județul Vaslui, care au fost deja afectate, atunci vom reinstitui și prelungi Codul roșu. Deocamdată este puțin probabil să mai fie afectate semnificativ bazinele hidrografice care, în prezent, se află sub cod roșu din județul Galați”, a mai spus Marius Mătreață.

În ceea ce privește revenirea oamenilor în locuințele lor, directorul INHGA a precizat că ”depinde foarte mult de modul în care locuințele lor au fost afectate, condițiile locale”.

Legat de schimbările climatice, care duc la fenomene meteo extreme, Mătreață a subliniat că ”astfel de fenomene se pot înregistra în orice regiune din România, mai ales dacă ne referim la cantități deosebit de mari de precipitații la nivelul bazinelor hidrografice mici, este oarecum, din păcate, ceea ce ne aduce această perioadă sub impactul schimbărilor climatice o creștere a frecvenței evenimentelor de precipitații cu caracter torențial cantitativ și implicit o creștere a frecvenței de producerii inundațiilor la nivelul bazinelor hidrografice mici”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel