Se propune introducerea unei noi categorii de uragane

Uraganul Nora a ajuns sâmbătă seara în Mexic, la o săptămână după uraganul Grace / Foto: Pixabay
Uraganul Nora a ajuns sâmbătă seara în Mexic, la o săptămână după uraganul Grace / Foto: Pixabay

Pentru că au devenit atât de puternice în ultima vreme, se propune introducerea unei noi categorii de risc - uraganul de tip 6.

Oamenii de știință propun introducerea unei noi categorii, Categoria 6, pentru a clasifica mai precis uraganele de intensitate extremă, scrie Washington Post. Uraganele, cunoscute și sub numele de cicloane tropicale sau taifunuri, sunt furtuni violente caracterizate de vânt puternic și ploi abundente. Ele se formează în general deasupra oceanelor tropicale calde.

Un uragan își începe ciclul de viață ca o perturbare atmosferică și poate evolua într-o depresiune tropicală dacă vântul atinge o anumită viteză. Astfel, se poate transforma în uragan, clasificat conform scalei Saffir-Simpson, care în prezent are cinci categorii.

Ochiul unui uragan este o zonă calmă în centru, în timp ce benzile exterioare conțin cele mai puternice vânturi și ploi abundente. În ultimii ani, uraganele au devenit din ce în ce mai violente, ceea ce a condus la propunerea unei noi categorii, Categoria 6.

Intensitate peste limita de pe scala Saffir-Simpson

Scara actuală de clasificare, scala Saffir-Simpson, se bazează pe intensitatea uraganelor, măsurată prin viteza maximă susținută a vântului. Categoria 5 reprezintă în prezent vânturi de peste 252 km/h. Cu toate acestea, odată cu observarea furtunilor care depășesc această limită, cercetătorii recomandă adăugarea unei noi categorii.

Această propunere vine ca rezultat al observației că schimbările climatice provoacă uragane mai puternice care depășesc limitele tradiționale ale scalei existente. Schimbările climatice contribuie la intensificarea uraganelor prin diverse mecanisme interconectate.

Apele calde ale oceanelor furnizează energia pentru uragane, iar încălzirea globală crește temperaturile de la suprafața oceanelor, alimentând intensificarea uraganelor. De asemenea, temperaturile mai ridicate duc la o evaporare mai mare, ceea ce duce la o cantitate mai mare de vapori de apă în atmosferă și creează condiții pentru formarea unor furtuni mai mari. Modificările în circulația atmosferică pot influența, de asemenea, traiectoria și intensitatea furtunilor.

În plus, schimbările climatice pot face ca uraganele să se deplaseze mai încet, crescând astfel riscul unor inundații devastatoare din cauza ploilor abundente și prelungite. Este important de reținut că cercetările pe această temă sunt complexe, iar impactul exact al schimbărilor climatice asupra furtunilor individuale poate varia.

Deși propunerea pentru o nouă categorie 6 nu a fost încă adoptată oficial, aceasta subliniază necesitatea de a ajusta clasificările pentru a reflecta mai bine intensitatea tot mai mare a evenimentelor meteorologice extreme. Detaliile studiului pot fi găsite în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel