Se reiau dezbaterile pe legile justiţiei în Parlament

Sursă foto: Parlamentul României - Camera Deputaților
Sursă foto: Parlamentul României - Camera Deputaților

Comisia parlamentară pentru legile justiţiei reîncepe dezbaterile. 

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei reia, marţi, dezbaterile, după ce cu o zi înainte au discutat proiectul privind Statutul judecătorilor şi procurorilor până la articolul 176 din cele 294 ale actului normativ.

Membrii comisiei au amânat definitivarea mai multor texte, printre care şi cele referitoare la numirea procurorilor de rang înalt.

Majoritatea articolelor au fost adoptate în forma Guvernului.

Parlamentarii din comisie au acceptat unele amendamente de reformulare a unor texte, propuse de PNL şi de CSM, preluate de grupurile parlamentare, cu excepţia USR.

Potrivit unui amendament adoptat, din comisia de concurs pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va face parte şi un profesor universitar, numit de Secţia pentru judecători.

Unele texte ale articolului 133 privind procedura de promovare a judecătorilor şi procurorilor au fost reformulate la propunerea grupurilor parlamentare ale PNL.

De asemenea, alte amendamente ale CSM, preluate de grupurile parlamentare, au fost acceptate la articolul 137, care se referă la procedura de soluţionare a contestaţiilor.

Majoritatea propunerilor depuse de USR au fost respinse.

Totodată, a fost respins şi un amendament al CSM, preluat de UDMR, care propunea ca în circumscripţiile instanţelor şi parchetelor unde o minoritate naţională are o pondere de cel puţin 50% din numărul locuitorilor, la medii egale au prioritate candidaţii cunoscători ai limbii acelei minorităţi.

Proiectul statutului judecătorilor şi procurorilor este al treilea act normativ din pachetul legilor justiţiei dezbătut din comisie, după proiectul referitor la CSM şi cel privind organizarea judiciară.

Plenul Camerei Deputaţilor este primul for sesizat, Senatul este decizional, scrie Agerpres. 

Ridicarea MCV. Rareș Bogdan: E obiectiv principal. Cătălin Predoiu a discutat cu Didier Reynders și Věra Jourová pentru a rezolva problema legilor justiției

Bogdan Chirieac și europarlamentarul liberal Rareș Bogdan au discutat despre ridicarea MCV-ului, în contextul adoptării noilor legi ale justiției:

„Cu MCV-ul ce știm?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Cătălin Predoiu a stat foarte mult la Bruxelles sau în online cu Didier Reynders (comisarul european pentru Justiție) și cu Věra Jourová (vicepreședintele Comisiei Europene) pentru a rezolva problema legilor justiției. Acestea vor trece în aproximativ o lună și nu există nicio motivație pentru ca MCV-ul să rămână. În momentul în care MCV-ul este ridicat, avem drum deschis spre Scehngen“, a spus Rareș Bogdan.

„Nu cumva legile justiției trebuiau trecute prin Parlamentul României până pe 19?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Păi vor fi. Până pe 10 octombrie vor fi trecute prin Parlament.“, a replicat Rareș Bogdan.

„Poate că legile justiției ne vor nivela drumul spre eliminarea MCV și spre Schengen, dar justiția funcțională nu o vor face“, a adăugat Bogdan Chirieac.

„Să ne uităm la obiective. Obiectivul nostru e ridicarea MCV și intrarea în Schengen, mai ales din motive economice“, a mai spus Rareș Bogdan. VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel