Se renumără voturile în Bistrița-Năsăud. Contestația PNL a fost admisă

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Candidatul PSD la primăria municipiului Bistrița a câștigat la numai câteva voturi în fața actualului edil, liberalul Ioan Turc.

Deputatul Diana Morar, vicepreședinte al Partidului Național Liberal Bistrița-Năsăud, a declarat că PNL a cerut renumărarea voturilor pentru funcția de primar al municipiului Bistrița, iar contestația a fost admisă de Biroul Electoral de Circumscripție Municipală (BECM), transmite Agerpres.

Decizia de renumărare vine după ce, potrivit datelor parțiale publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente, funcția de primar a fost câștigată de candidatul PSD, Gabriel Lazany, cu opt voturi în plus față de edilul în funcție, Ioan Turc, care este și lider al organizației județene a PNL.

Deputatul Diana Morar spune că au fost constatate mai multe nereguli la predarea proceselor verbale din secțiile de votare, inclusiv buletine de vot pentru primar în plus față de numărul de alegători care au votat duminică.

”Am solicitat renumărarea voturilor pentru candidatura de primar la municipiul Bistrița, motivat de mai multe tipuri de nereguli pe care noi le-am sesizat în constatarea rezultatului procesului electoral din secții. În primul rând, faptul că o parte dintre președinți (ai secțiilor de votare - n.r.) nu au știut să întocmească procesele verbale, au venit cu ele într-un final, abia a doua zi, la sediul Biroului Electoral de Circumscripție, au venit cu tableta după ei, cu buletinele de vot - nu știm exact dacă au fost sigilate, dacă nu au fost sigilate, pentru că nu era o constatare în sensul acesta - și au încheiat procesele verbale acolo. Nu li se închideau cheile de control.

Pe alte procese verbale nu se închideau defel sau nu au fost acceptate de sistem, pentru că nu erau compatibile cu ceea ce dădea tableta. În altele, de exemplu, erau eronat făcute mențiuni și constatări. (...)

Pe de altă parte, au fost aceste procese verbale care nu au fost semnate de unii membri din secție pentru că nu erau de acord cu rezultatul - ele nu puteau fi rămase definitive. Mai erau și unele diferențe, de exemplu că la unele secții existau mai mulți alegători consemnați de tabletă și mai multe buletine de vot în urnă, gen două sau trei în plus, dar tot la funcția de primar”, a explicat Morar, pentru sursa menționată.

Contestația a fost admisă, marți se renumără voturile

Vicepreședintele PNL Bistrița-Năsăud a mai spus că BECM a admis contestația și a dispus renumărarea voturilor în cursul zilei de marți.

”Fiind o diferență sensibilă, de opt voturi, între candidatul PNL și candidatul PSD, cred că este foarte bine să se procedeze la renumărare, pentru a se constata un rezultat corect și legal și să respecte toate procedurile pentru a aprecia valabilitatea votului exprimat.

S-a admis contestația, s-a dispus astăzi sigilarea sălii în care se află toate buletinele de vot și procesele verbale, prin grija Ministerului de Interne, și de mâine dimineață o să se înceapă renumărarea”, a afirmat Diana Morar.

Președintele organizației PSD Bistrița, deputatul Daniel Suciu, a precizat pentru sursa menționată că decizia BECM Bistrița va fi contestată la Biroul Electoral Județean.

Potrivit datelor parțiale publicate, luni, pe site-ul Autorității Electorale Permanente, Gabriel Lazany (PSD) ar fi obținut 15.497 voturi și Ioan Turc (PNL) - 15.489 voturi. Prezența la urne în municipiul Bistrița a fost de 46,22%.

Citește și: Rezultatele parțiale pentru Primăria Municipiului Botoșani. Actualul primar, Cosmin Andrei, a obținut încă un mandat cu un procent de 58,16%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel