Se ridică MCV pentru România și Bulgaria, chiar dacă statul vecin nu a îndeplinit obiectivele. Acum, pașii către Bulgaria sunt de fapt o repetare a celor anterior indicați. Deși se transmite de la Bruxelles că MCV și Schengen n-ar fi fost niciodată în relație directă, se pare că România și Bulgaria tot vor trebui să convingă, la nivel diplomatic, că merită în Schengen.
Comisia Europeană întreprinde măsuri pentru încheierea definitivă a Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru Bulgaria şi România. Informaţia a fost confirmată de comisarul european pentru transparenţă şi valori, Vera Jourova, în cadrul prezentării rapoartelor anuale privind statul de drept pentru ţările membre UE.
Raportul privind Bulgaria subliniază că există încă o lipsă de condamnări definitive pentru corupţie la cel mai înalt nivel. Comisia a informat Consiliul UE şi Parlamentul European că până la începutul lunii septembrie intenţionează să anuleze monitorizarea celor două ţări şi că aceasta va fi înlocuită complet cu rapoartele privind statul de drept. Întrebată cum va afecta acest lucru admiterea Bulgariei în Schengen, Jourova a răspuns:
"Comisia nu a făcut niciodată o legătură între MCV şi Schengen. Este adevărat că pentru ţările membre există sentimentul unei astfel de legături, astfel încât cred că cele două ţări vor trebui să facă anumiţi paşi diplomatici pentru a convinge Consiliul că sunt gata nu numai să încheie mecanismul, ci şi să adere la Schengen".
Bulgaria, însă, nu dispune încă de un număr suficient de condamnări definitive pentru corupţie la cele mai înalt nivel, potrivit raportului privind statul de drept în statele membre publicat miercuri. Potrivit documentului, Bulgaria nu a implementat o mare parte dintre recomandările din raportul de anul trecut, iar din acest motiv noile recomandări sunt în mare măsură o repetare a celor anterioare.
Formarea Consiliului Judiciar Suprem continuă să provoace îngrijorare şi există riscul unei influenţe politice asupra activităţii Inspectoratului din cadrul acestuia. Numirea unor organe independente este, de asemenea, amânată. Raportul notează că Bulgaria se numără printre statele membre cu un risc foarte mare de concentrare a proprietăţii mass-media, conform Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News