Este oficial! Se schimbă buletinele românilor. Actele de identitate tipărite vor fi înlocuite.
Recent, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș, a făcut un anunț privind schimbarea buletinelor românilor, astfel că actele de identitate tipărite vor fi înlocuite. Oficialul a oferit mai multe detalii, explicând că există și un termen limită în ceea ce privește implementarea modificărilor. "Este un proiect mult aşteptat şi, împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, avem în responsabilitate cartea de identitate electronică împreună cu semnătura electronică calificată Avem trimestrul IV al anului 2024 ca şi deadline de implementare." a declarat ministrul.
În cadrul unei conferințe, Marcel Boloș a spus că, deși este un termen destul de scurt, în perioada următoare va face tot posibilul pentru a strânge partea de resurse sau de experți de care are nevoie pentru a începe ceea ce și-a propus. "Sigur că este un termen destul de strâns, dar o să vedeţi în perioada următoare, că ne adunăm partea aceasta de resursă sau experţii de care avem nevoie pentru analiza de flux, analiza de business, astfel încât proiectele acestea mari de transformare digitală ale statului, prin ceea ce va însemna elaborarea documentaţiilor tehnico-economice să le putem scoate la licitaţie şi să putem cât de rapid să operaţionalizăm această structură", a subliniat acesta.
Un alt aspect evidențiat de Marcel Boloș a fost acela că acest demers, respectiv al schimbării actelor de identitate, reprezintă un beneficiu și pentru marile servicii publice, de exemplu sănătate, partea de educație, evenimentele de viață sau administrația locală. ”Cartea electronică de identitate se eliberează fără înscrierea imaginii impresiunilor papilare atunci când prelevarea acestora este fizic imposibil de a fi realizată”, informa cu ceva timp în urmă MAI. Amprentele vor fi obligatorii pentru toate persoanele care au împlinit deja vârsta de 12 ani, iar pe cărțile de identitate nu va mai fi trecut locul nașterii. De asemenea, termenele de valabilitate vor fi diferite. Buletinul pentru persoanele cu vârsta între 14-18 ani va avea o valabilitate de 5 ani, față de 4 cum este în prezent, buletinul pentru persoanele cu vârsta între 18-25 ani va avea o valabilitate de 10 ani, față de 7 cum e acum iar buletinele cu valabilitate nelimitată vor fi posibile de la 70 de ani, nu de la 55 cum este în prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu