Polițiștii vor putea confisca mașina șoferilor care depășesc cu mult limita de viteză. În ce condiții poți rămâne fără autoturism, liberalii pregătesc un cod rutier după model occidental.
Cod rutier adaptat la legislaţia europeană şi în România. Șoferii vor rămâne fără permisul de conducere și certificatul de înmatriculare a mașinii timp de șase luni, în cazul în care depășesc cu mai mult de 100 de km/h viteza legală pe un sector de drum, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor. În plus, dacă șoferii sancționați astfel sunt prinși că merg cu mașina în perioada în care talonul este reținut, polițiștii pot dispune inclusiv confiscarea mașinii.
"În primele 8 luni ale anului 2022 conform datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române au decedat 1.029 de persoane şi alte 2.258 au fost rănite grav, în accidente rutiere produse la nivelul întregii ţări. Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost nerespectarea regimului legal de viteză (18%), fiind înregistrate 517 accidente, soldate cu 201 decese şi rănirea gravă a altor 431 de persoane, respectiv indisciplina pietonilor (18%) - 517 accidente, 215 persoane decedate, 307 rănite grav. Conform datelor din anul 2022 prezentate de Inspectoratul General al Poliţiei Române nerespectarea regimului legal de viteză a fost principala cauză a producerii de accidente în primele 8 luni dar şi cauza care a produs, din nefericire, cele mai multe decese respectiv persoane rănite grav" se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.
În primul rând, proiectul legislativ de la Senat introduce în Noul Cod rutier un nou prag de viteză, respectiv de peste 100 de km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia, șoferii vor risca amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce timp de 180 de zile, potrivit senat.ro.
Dacă șoferul sancționat astfel depășește din nou pragul de viteză de peste 100 de km/h față de limita legală într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.
În astfel de cazuri, poliţistul rutier va elibera șoferului o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile. Dacă în perioada de șase luni de reţinere a talonului, perioadă începută cu ziua imediat următoare celei expirării valabilităţii dovezii înlocuitoare, un polițist identifică în trafic mașina care are certificatul de înmatriculare reţinut, acesta va dispune sancţiunea contravenţională complementară a confiscării autovehiculului.
Mașinile confiscate intră în proprietatea statului și pot fi valorificate, conform OG 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, inclusiv prin vânzare.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, semnat de președintele statului și publicat în Monitorul official, arată sursa citată.
Guvernul austriac a anunțat luni că șoferilor care sunt prinși depășind cu mult viteza maximă legală le vor fi confiscate autovehiculele, acestea urmând să fie scoase la licitație de către autorități, relatează Reuters. Coaliția de guvernare de la Viena formată din conservatori și verzi a anunțat că dorește modificarea legislației în vigoare pentru ca aceasta să fie mai în linie cu cea a altor țări învecinate precum Germania și Elveția. Măsura vine în contextul în care autoritățile locale din Austria se plâng că încearcă să pună capăt curselor ilegale din municipiile lor, precum și a altor cazuri de șofat la viteze extreme. „La vitezele despre care vorbim nimeni nu este pe deplin în control asupra vehiculului său. Mașina devine o armă ce nu poate fi controlată și un pericol la adresa unor oameni nevinovați”, a declarat luni ministrul austriac al Transporturilor Leonore Gewessler.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci