Iată ce a devenit ilegal în blocurile cu risc seismic din acest an!
Apartamentele aflate în clădiri cu risc seismic nu vor mai putea fi închiriate, potrivit unei legi care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024. Există, însă, și excepții.
Locuințele din în blocurile cu risc seismic nu vor mai putea fi închiriate, într-un efort de a proteja viețile și siguranța locatarilor. Noile reglementări legislative prevăd amenzi semnificative pentru cei care încalcă această măsură, cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Chiriașii actuali ai acestor locuințe au dreptul să rămână în ele până pe data de 5 februarie 2024. După această dată, în cazul în care nu evacuează imobilul, vor fi supuși evacuării conform legii.
Cu toate acestea, magazinele, restaurantele și sălile de evenimente nu vor fi supuse acestei legi în prezent. Ele au fost exceptate, astfel încât să poată continua să funcționeze. Cu toate acestea, există o condiție: aceste afaceri trebuie să pună în aplicare măsuri adecvate de siguranță pentru a reduce la minimum riscurile asociate cu clădirile vulnerabile în caz de cutremur.
Consolidarea clădirilor cu risc seismic va fi făcută cu acordul majorităţii proprietarilor. Lucrările de consolidare pot începe cu acordul a cel puțin 50% + 1 din numărul total de proprietari. Odată cu noile modificări, vor fi evitate situațiile în care unul sau mai mulți proprietari refuză consolidarea, informează Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Conform evaluărilor experților, în prezent există aproximativ 23.000 de clădiri în București care sunt vulnerabile la cutremure. Din acestea, aproximativ 3.000 de clădiri din România sunt clasificate în categoria 1 de risc seismic, cu majoritatea situată în București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News