Se schimbă regulile în construcții. Guvernul a adoptat Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Guvernul a aprobat tezele prealabile ale Codului amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor.

Guvernul a aprobat, miercuri, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), tezele prealabile ale Codului amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, primul pas către elaborarea noului act normativ care va fi finalizat şi supus dezbaterii publice în vara acestui an.

Potrivit unui comunicat al MDLPA, ministrul de resort, Cseke Attila, a anunţat că aceste domenii sunt reglementate, în prezent, de 21 de legi, ordonanţe, hotărâri şi ordine diferite, fapt pentru care este nevoie de o nouă reglementare clară, adaptată contextului realităţilor contemporane naţionale şi internaţionale şi coerentă în ceea ce priveşte definiţiile, termenele şi procese reglementate, citează Agerpres.

"Vom elabora reguli clare, echitabile, pentru a simplifica procedurile în domeniul construcţiilor şi al urbanismului"



"Conform normativelor în vigoare, pentru o locuinţă unifamilială şi o clădire cu 100 de apartamente, trebuie parcurşi aceiaşi paşi pentru autorizarea construcţiei. Totodată, termenele de valabilitate a avizelor diferă, astfel încât, până obţinem toate avizele, primele expiră. Scopul nostru este de a simplifica acest proces, iar avizele să fie obţinute de la un singur ghişeu. (...) Vom elabora reguli clare, echitabile, pentru a simplifica procedurile în domeniul construcţiilor şi al urbanismului", a arătat ministrul, citat în comunicat.

Sursa citată menţionează că ministerul a demarat un studiu de specialitate pentru a evalua lacunele reglementărilor în vigoare, iar analiza a arătat "o dublare sau triplare a avizelor necesare în cadrul aceleiaşi proceduri, la aceeaşi investiţie, o diferenţă între procedura de autorizare a construcţiilor mici faţă de investiţiile mari, iar cele 21 de acte normative utilizau definiţii diferite, fapt care rezulta într-o reglementare interpretabilă".

"Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor va fi corelat cu reglementările Codului fiscal şi principiile aprobate în tezele prealabile ale Codului patrimoniului cultural. Proiectul de act normativ va fi elaborat pe baza tezelor prealabile adoptate astăzi de Executiv şi va fi supus dezbaterii publice în vara acestui an", se mai spune în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel