Ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit despre certificatul de orientare școlară pe care îl vor primi părinții elevilor.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbt despre certificatul de orientare școlară pe care îl vor primi elevii și părinții lor la finalul ciclului școlar:
„Această lege este pentru copii în primul rând, dar este și pentru părinți, și pentru profesori, și pentru întreaga societate și pentru viitorul națiunii. În viziunea proiectului de lege, există foarte clar formulate acele mecanisme prin care profesorul va da un feed back continuu, evaluare ritmică a elevului, feed back continuu acordat părintelui. În format electronic se aduce la cunoștința părintelui, se consolidează legătura dintre școală, familie și societate în permanență despre evoluția fiecărui copil. Ei evoluează rapid. În momentul acela vei avea și rezultate școlare mai bune, și abandon școlar mai scăzut și vei ține legătura cu părintele. Vei trece acolo toate acele elemente. Aceste calificative vor face parte din portofoliul educațional, iar la finele a patru ani de gimnaziu, pe baza acestui portofoliu, școala va fi obligată să-i elibereze un certificat de orientare școală“, a spus ministrul Cîmpeanu.
„Să știți că peste tot în Europa se face asta“, a completat Bogdan Chirieac.
„Se practică! Este obligație pentru școală să elibereze acest certificat de orientare școlară. De acum va fi obligație și în școala românească, să elibereze acest certificat. Vreau să fiu foarte clar, nu este obligat părintele să țină seama, ci e o recomandare.în Austria și Germania, din câte știu eu, 90% țin seama de această recomandare. Probabil că în România vor fi mai puțini, pentru că noi știm, în general, mai bine să facem lucrurile“, a adăugat ministrul Cîmpeanu.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Ministrul Cîmpeanu: De ce nu se vor mai da note la educație fizică
„M-am întâlnit cu 30 de lideri din domeniul economic și toți cereau forță de muncă calificată, calificări de nivel 3, adică 3 ani de școală profesională. Am zis, ok, bun, dar dintre noi, 30, cei de la masă, câți avem copii? / Toți avem copii! / Bun, perfect, câți dintre noi și-au dat copiii la școala profesională, că avem nevoie? Toate capetele în jos, absolut niciunul. Păi o să fie o formă bună când va fi pentru toți copiii, nu numai pentru copiii altora, că noi suntem obișnuiți pentru copiii altora. Vrem să se schimbe, toți vrem schimbare, dar când e să se schimbe, domn'le, să se schimbe la altul, nu la mine, că eu m-am obișnuit în confortul meu. Avem datoria de a explica cu răbdare și înțelepciune avantajele pentru copii, pentru profesori, pentru școală, pentru societate și pentru angajatori“, a spus, al DC News, Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit despre proiectul de lege care prevede stimularea cadrelor didactice în realizarea unui proces educațional cât mai bun:
„Statutul de cadru didactic este atractiv din perspectiva proiectului legii. În acest proiect de lege este prevăzut faptul că niciun profesor din România, învățător sau educator, nu va putea avea, prin lege, un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie. Dacă ne raportăm la acest moment, salariul mediu net pe economie este de 4.000 de lei pe lună. Un alt avantaj este stabilitatea, un alt avantaj e constituit, și trebuie să spunem lucrurilor pe nume, de perioada de vacanță, care este puțin mai mare decât în alte domenii.
Sunt o serie de avantaje pe care dorim să le susținem, pentru că ele trebuie să fie un factor puternic de atractivitate pentru profesia didactică. Dacă vrem să schimbăm lucrurile, pentru toți copiii acestei țări, în bine, trebuie să investim și să redăm prestigiul cadrului didactic. Ca să avem cadre didactice printre cei mai buni absolvenți ai universităților românești, trebuie să-i atragem, inclusiv din perspectivă salarială, dar nu numai. În momentul de față, 2.400-2.500 de lei, cât are un profesor debutant, nu este un salariu atractiv pentru un șef de promoție dintr-o universitate românească. Vorbim de minim 4.000 de lei, iar proiectul de lege propune raportare la fiecare an fiscal încheiat“, a spus, al DC News, ministrul Sorin Cîmpeanu (citește AICI).
De ce avem nevoie de „România Educată”? Proiectul „România Educată” își propune să fie punctul de pornire pentru tot ceea ce ar trebui să însemne un Proiect de țară autentic. „România Educată” este proiectul generațiilor viitoare, fundamentul pe care să putem construi România următorilor 100 de ani. Un proiect de o asemenea importanță pentru destinul unei națiuni trebuie să fie deschis către toți cei care vor să contribuie, cu responsabilitate, pentru a face posibilă punerea lui în practică. Sursa: http://www.romaniaeducata.eu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu