2023 ar putea fi chiar mai fierbinte decât 2022, iar în acest ritm ne vom ”topi”, averizează oamenii de știință.
La nivel mondial se estimează o creștere a temperaturii cu 1,5°C. Dar ce a cauzat această creștere continuă a temperaturilor?
La fiecare 2 până la 7 ani, Oceanul Pacific ecuatorial devine în mod ciclic cu până la 3°C mai cald (fenomenul este cunoscut sub numele de El Niño ) sau mai rece ( La Niña ) decât de obicei, provocând o varietate de efecte în întreaga lume. Acest ciclu se numește El Niño Southern Oscillation (ENSO) deoarece fiecare El Niño este urmat de La Niña și invers, cu câteva luni de condiții neutre între evenimente.
Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA) a declarat că Oceanul Pacific ecuatorial va reveni la starea sa neutră între martie și mai 2023, iar condițiile El Niño sunt probabil să se dezvolte pe parcursul toamnei și în luna emisferei nordice, potrivit Supereva. Deci, la ce să ne așteptăm de la următorul eveniment El Niño?
El Niño va începe în a doua jumătate a anului și, prin urmare, temperaturile vor crește, temperaturi care de altfel au înregistrat deja vârfuri îngrijorătoare în ultimii ani. Aceasta înseamnă valuri de căldură fără precedent și, cel mai probabil, o creștere cu 1,5 °C a încălzirii la nivel mondial.
Dar asta nu este tot, deoarece El Niño are loc în timpul iernii din emisfera nordică, iar efectul său de încălzire durează câteva luni pentru a se simți, ceea ce înseamnă că 2024 este mult mai probabil să stabilească un nou record global de temperatură.
Met Office, Serviciul Național de Meteorologie al Marii Britanii și Biroul Meteorologic al Guvernului Australian, consideră că La Niña este de așteptat să se fi încheiat între sfârșitul lunii ianuarie și februarie, iar condițiile Oceanului Pacific ar putea atinge o fază neutră, care ar putea dura cel puțin pentru întreaga lună aprilie. Pe scurt, în câteva săptămâni temperaturile din zona Pacificului vor putea crește și mediile mondiale chiar le vor depăși pe cele din 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News