Se va introduce brevetul unic european. Iată principalele modificări

Fotografie de la Wallace Chuck/ Pexels
Fotografie de la Wallace Chuck/ Pexels

De la 1 iunie, va fi posibilă înregistrarea invențiilor într-o singură procedură, în 17 state membre.

Comisia a propus noi reguli pentru a ajuta companiile, în special întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), să profite la maximum de invențiile lor, să folosească noile tehnologii și să contribuie la competitivitatea și suveranitatea tehnologică a UE, potrivit Comisiei Europene.

Regulamentul va intra în vigoare de la 1 iunie.

Cum va funcționa și care va fi costul brevetului unic european

Brevetul unic european va permite proprietarului invenției să depună o singură cerere centralizată de concesiune, întocmită într-o limbă aleasă dintre engleză, franceză sau germană. Odată aprobat, brevetul se va aplica automat în toate țările participante (în prezent 17. România nu face parte).

În prezent, un brevet valabil în cele 28 de state membre ale UE costă în jur de 36.000 de euro, din care 23.000 doar pentru costurile de traducere. Mai mult, pentru a limita costurile, multe companii preferă să-și breveteze invențiile doar în câteva țări, expunându-le astfel mai mult riscului de a fi copiate. Potrivit lui Breton, cu brevetul unic costul va scădea la 5.000 de euro, potrivit Europeans Things.

Alte propuneri 

Comisarul a prezentat, de asemenea, noi propuneri pe această temă: acestea au inclus crearea unui registru de brevete esențiale standard care acoperă 5g, wifi, bluetooth și alte tehnologii cheie pentru industria UE, o bază de date comună și noi politici de redevențe pentru a ajuta companiile să negocieze ”echitabil, plăți rezonabile și nediscriminatorii” și să reducă bătăliile privind drepturile de autor.

Aceste reguli, subliniază Bruxelles, urmăresc ”să ajute companiile, în special IMM-urile, să-și valorifice la maximum invențiile și noile tehnologii și să contribuie la competitivitatea și suveranitatea tehnologică a UE”. 

Licențiere obligatorie

Licențierea obligatorie a brevetelor permite unui guvern să autorizeze utilizarea unei invenții brevetate fără consimțământul titularului brevetului. Noile reguli prevăd un nou instrument de licențiere obligatorie la nivelul UE, care ar completa instrumentele UE de criză, cum ar fi Instrumentul de urgență al pieței unice, regulamentele HERA și Legea privind cipurile. 

În urma crizei COVID-19, aceste noi reguli sporesc și mai mult reziliența Uniunii la crize, asigurând accesul la produse și tehnologii brevetate cheie în timpul crizei, în cazul în care acordurile voluntare nu sunt disponibile sau adecvate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel