Ce este starea de alertă
Starea de alertă o declară primarii localităților, cu aprobarea prefectului. Pentru un judeţ, decizia o ia prefectul şi trebuie aprobată de ministrul Administraţiei şi Internelor.
Zonele afectate de pandemie, la fel ca cele afectate alteori de inundaţii, incendii sau zăpezi pot fi evacuate şi se pot acorda ajutoare de urgenţă.
Pe timpul stării de alertă, se pot dispune măsurile necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră. Potrivit articolului 4 din OUG nr. 21/2004, pe durata situaţiilor de urgenţă sau a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă se întreprind, în condiţiile legii, după caz, acţiuni şi măsuri pentru:
avertizarea populaţiei, instituţiilor şi agenţilor economici din zonele de pericol;
declararea stării de alertă în cazul iminenţei ameninţării sau producerii situaţiei de urgenţă;
intervenţia operativă cu forţe şi mijloace special constituite, în funcţie de situaţie, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative;
acordarea de ajutoare de urgenţă;
instituirea regimului stării de urgenţă, în condiţiile prevăzute de art. 93 din Constituţia României, republicată;
solicitarea sau acordarea de asistenţă internaţională;
acordarea de despăgubiri persoanelor juridice şi fizice.
Pe timpul stării de alertă se pot dispune și măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.