Sebastian Burduja anunță eliminarea "taxei pe soare"

Sebastian Burduja, ministrul Energiei,  a declarat că susţine eliminarea „taxei pe soare”, care va fi abrogată prin ordonanţa. În acest sens, Comisia Europeană și-a dat acceptul.

"Am anunțat eliminarea “taxei pe soare”. Susțin prosumatorii din România. Ei sunt viitorul 3D al energiei: digitalizare, descentralizare, decarbonizare. Mulțumesc tuturor celor care au susținut și susțin acest demers: ANRE, asociațiile de profil, experți în domeniu, a declarat Sebastian Burduja, luni, la evenimentul companiei Reţele Electrice Muntenia, parte a Grupului PPC, de inaugurare a Staţiei Electrice Nord, care a fost modernizată.

ANRE, prin intermediul unei ordonanțe de urgență, ar fi avut dreptul să impună taxe prosumatorilor. În situația în care, începând cu data de 1 decembrie 2026, contribuția lor la capacitatea totală de producție a energiei din România ar fi depășit 8%.

Prin urmare, Ordonanța de Urgență 163/2022 precizează la articolul 21, alineatul 3 că: „Autorităţile administraţiei publice centrale şi ANRE pot aplica taxe şi tarife nediscriminatorii şi proporţionale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceştia care rămâne în spaţiile lor în unul sau mai multe din următoarele cazuri:

-  dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului şi efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

-  de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depăşeşte 8% din puterea totală instalată în capacităţile de producţie de energie electrică la nivel naţional şi dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent şi participativ, că dispoziţia prevăzută la alin. (3) lit. b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporţionată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depăşeşte ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obţine o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum şi că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acţiuni rezonabile; sau

-  dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este produsă în instalaţii cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW”.

Guvernul a explicat la momentul adoptării acestei Ordonanțe de Urgență, acum doi ani, că intenția sa nu era să pună în aplicare această măsură, ci pur și simplu să transpună în legislație o directivă europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel