Sebastian Burduja a cerut Comisiei Europene un tratament echitabil pentru Europa de Est în privința prețurilor la energie, care sunt mult mai mari decât în Europa de Vest. Alături de Grecia și Bulgaria, România a solicitat o uniune energetică funcțională și va discuta acest subiect la reuniunea miniștrilor energiei din Luxemburg, pe 15 octombrie. Ministrul Energiei a subliniat că prețurile ridicate afectează bunăstarea cetățenilor și competitivitatea economică, cerând drepturi egale pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că este inacceptabil ca Europa de Est să plătească prețuri mult mai mari pentru energie față de Europa de Vest, așa cum s-a întâmplat în ultimele luni. Într-o postare pe Facebook, Burduja a anunțat că a solicitat Comisiei Europene un tratament corect și o uniune energetică funcțională, alături de omologii săi din Grecia și Bulgaria.
„Așa cum am promis pe 12 septembrie, am cerut oficial Comisiei Europene, împreună cu miniștrii energiei din Grecia și Bulgaria, un tratament echitabil. Nu este nici corect, nici normal ca Europa de Est să suporte prețuri mult mai mari la energie decât Europa de Vest.
Acest fenomen s-a repetat în ultimele luni și are două cauze principale: lipsa interconexiunilor în centrul Europei, în special în Austria și Slovacia, care împiedică circulația energiei ieftine din Vest, și cererea suplimentară de energie din Republica Moldova și Ucraina, care pune o presiune suplimentară pe prețurile din regiunea noastră”, a explicat Burduja.
Te-ar mai putea interesa și: Ședință de Guvern. Siguranța și securitatea în funcționarea Sistemului Electroenergetic Național, pe ordinea de zi
Ministrul a subliniat că, deși România respectă obligațiile pieței unice europene, cere același drepturi ca orice alt stat membru. Burduja a avertizat că fără o energie accesibilă și sigură, dezvoltarea economică este imposibilă. „Prețul energiei afectează bunăstarea cetățenilor noștri, competitivitatea economiei, salariile și locurile de muncă. De aceea am făcut eforturi majore în ultimii ani pentru a menține prețurile plafonate pentru consumatori, dar nu putem tolera inechitățile de pe piața europeană a energiei”, a adăugat acesta.
Burduja a menționat că solicitarea comună a României, Greciei și Bulgariei a fost deja acceptată de Comisia Europeană. Situația va fi discutată la următoarea reuniune a miniștrilor energiei, care va avea loc la Luxemburg pe 15 octombrie. „Adevărul trebuie spus, iar România nu va tăcea în fața nedreptăților”, a concluzionat ministrul, subliniind importanța unei piețe energetice europene echitabile pentru toate statele membre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci