Sebastian Burduja denunță blocajele strategice: Nu voi renunța niciodată să lupt pentru valorile în care cred

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Tentativele de blocare a proiectelor energetice strategice pentru România continuă, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Guvernul României, dat în judecată: Greenpeace vrea să blocheze în instanță Neptun Deep

Acesta a subliniat că, în ciuda opoziției și presiunilor venite din partea unor grupuri de interese, va rămâne ferm în apărarea valorilor și a obiectivelor pe care le consideră esențiale pentru viitorul energetic al României.

Quod erat demonstrandum. Aflu, din păcate fără surprindere, că tentativele de blocaj cu orice preț ale proiectelor energetice strategice pentru România continuă. Ieri era mediul, astăzi este moștenirea culturală de pe fundul Mării Negre. Ce va fi oare mâine?”, a întrebat retoric ministrul Burduja, referindu-se la provocările repetate cu care se confruntă proiectele din sectorul energetic românesc.

Ministrul Energiei a exprimat în mod clar că nu va fi intimidat de jigniri, amenințări sau de cererile de demisie formulate de anumite asociații care, de-a lungul anilor, au fost un obstacol în calea dezvoltării investițiilor strategice din domeniu. „Nu mă intimidează nici jignirile, nici amenințările, nici solicitările de demisie ale câtorva asociații care, de ani de zile, blochează investițiile strategice în sectorul energetic românesc. Nu voi renunța niciodată să lupt pentru valorile în care cred și am o singură datorie: să reprezint interesele românilor”, a declarat Burduja cu fermitate.

Sebastian Burduja a explicat că utilizarea resurselor de gaze din Marea Neagră este esențială pentru asigurarea securității și independenței energetice a României, dar și a unei părți importante din Europa. Aceasta ar fi o soluție viabilă pentru a reduce dependența față de resursele externe, în special față de gazul rusesc, subliniind importanța acestui demers atât pentru România, cât și pentru țările democratice din regiune.

„Pentru cine vrea să înțeleagă, utilizarea gazelor din Marea Neagră de către România înseamnă securitate și independență energetică pentru țara noastră, pentru o parte importantă din această regiune și pentru acea Europă care crede în valorile democratice”, a spus ministrul. Burduja a ridicat o întrebare de impact: „Cine nu vrea o Românie și o Europă independente energetic? Cine nu vrea ca țara noastră să își folosească resursele și să nu mai fie la cheremul niciunui alt stat, cu atât mai puțin al unuia care a folosit energia ca armă de șantaj timp de decenii?”

Ministrul Energiei a concluzionat retoric, subliniind că răspunsul este „evident”, făcând aluzie la interesele ascunse care s-ar opune acestui tip de independență.

Burduja a adus în discuție un exemplu recent al unui proiect energetic major, blocat de o asociație non-guvernamentală. Acesta a menționat cazul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, un proiect de 1000 MW, cu o investiție de peste 800 de milioane de euro, planificat pentru județul Arad, care a fost stopat din cauza îngrijorărilor legate de impactul asupra păsărilor din zonă.

„Am cel mai mare respect pentru societatea civilă. Am fondat două ONG-uri. Știu cât de greu este să dedici timp, să strângi voluntari, să lupți pentru cauze bune. Totodată, iubesc natura, animalele, istoria acestei țări”, a scris ministrul, arătându-și aprecierea față de activismul civic. Cu toate acestea, el a subliniat necesitatea echilibrului între protejarea mediului și realizarea de investiții strategice esențiale pentru viitorul energetic al țării.

Burduja a încheiat mesajul afirmând că România trebuie să asigure energie sigură, ieftină și verde pentru toți cetățenii, cu un accent clar pe securitatea energetică și competitivitatea pe termen lung: „Știu că facem ceea ce trebuie pentru a avea energie sigură, ieftină și verde – în această ordine de priorități – pentru toți românii. Pentru o Românie a generațiilor viitoare, pe picioarele ei, sigură și competitivă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel