În contextul penelor de curent tot mai dese, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit în exclusivitate pentru DCNews despre cauzele acestora. Totodată, ministrul spune că românii pot fi despăgubiți în cazul în care electrocasnicele ne sunt avariate.
România se confruntă, din ce în ce mai des, cu pene de curent. În Capitală, zilnic, cetățenii se plâng că rămân fără sursa de energie chiar și câte 5 ore, cum am scris zilele trecute chiar aici. Redacția DCNews a cerut explicații direct din partea ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
"Au fost mai mult de zece zile la rând de caniculă, iar pentru Sistemul Energetic Național este un context special. Nu doar în România, ci și în alte state, atunci când temperaturile sunt atât de ridicate, echipamentele din rețea sunt supuse unui stres neobișnuit. Și se întâmplă două fenomene: pe de o parte, consumul este mai mare, deci sarcina pe care aceste echipamente, rețele sau circuite trebuie să o suporte este mai mare. Românii sunt acasă, pornesc aerul condiționat și alte aparate - un lucru normal, de altfel.
Pe de altă parte, există o vechime a acestor echipamente. Unele sunt mai vechi, altele sunt de zeci de ani, iar ceea ce noi am putut să facem pentru această provocare a fost să obținem finanțări de peste 1.1 miliarde de euro de la Fondul pentru Modernizare, nerambursabili, pentru rețeaua de distribuție. Dincolo de acești bani, am accesat încă jumătate de miliard de euro pentru Transelectrica. Sunt 10 proiecte extrem de importante, iar toate aceste modernizări, în următorii ani, vor asigura o fiabilitate mult mai mare a aprovizionării cu energie electrică - inclusiv în aceste perioade cu totul speciale, cu zile de caniculă una după alta." a spus ministrul Sebastian Burduja.
Cetățenii au primit, în această perioadă, recomandări din partea autorităților. Una dintre ele se referă la consumul de energie pe durata zilei, Sebastian Burduja subliniind faptul că, pe viitor, vom avea de câștigat în urma acestui lucru.
"Eu am făcut o recomandare care nu este doar a mea, ci este a tuturor experților în energie, nu doar din România ci și din alte state care se confruntă cu acest gen de provocări. Și da, am spus că un român care vrea să facă o faptă bună pentru sistemul energetic, chiar dacă nu câștigă nimic la nivel personal, să încerce să consume mai multă energie electrică atunci când avem beneficiul energiei solare în sistem, din jurul prânzului până în jurul orelor 18.
Pe viitor - momentan suntem încă în primele discuții - ne dorim să ajungem la nivelul altor state care au un sistem energetic digitalizat, care au contorizare inteligentă, să putem vedea exact când au consumat cetățenii, ca interval orar, în fiecare zi. În acel moment vom putea să îi premiem pe românii care consumă energie în intervalele orare în care este mult mai ieftină, și să primească facturi mai mici", spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Întrebat dacă marii consumatori de energie pe timpul nopții și-ar putea muta activitatea pe timpul zilei, ministrul a spus: "Dacă sunt consumatori industriali, sunt cazuri și cazuri. Marile combinate, de exemplu, au nevoie de consum constant, însă e de discutat cu industria și cu Ministerul Economiei. Este o idee validă".
Penele de curent și fluctuațiile de tensiune pot deteriora componentele electronice sensibile ale electrocasnicelor, ducând la scurtcircuite sau arderea acestora. Electrocasnicele sunt concepute pentru a funcționa cu o alimentare constantă. Penele frecvente de curent și repornirile bruște pot accelera uzura componentelor mecanice și electronice, reducând durata de viață a dispozitivelor. Ministrul Energiei ne spune că avem dreptul la compensări în cazul în care electrocasnicele ne sunt avariate din cauza penelor de curent.
"Problema nu este la cetățean, în calitate de consumator, ci la operatorul de distribuție. Cetățenii trebuie să anunțe deranjamentele, știm că sunt multe, am cerut chiar și o situație din partea operatorilor. În ultimele 30 de zile, unul dintre operatori a avut 4.000 de apeluri de tipul "am o problemă" și câteva sute legate de avarii. Chiar îndemn românii să semnalizeze orice situație pe care nu o consideră normală, către ANRE, către Ministerul Energiei și chiar mie pe e-mail sau pe rețelele de socializare - fiecare caz în parte va merge fie la minister, fie la ANRE ori la operatorul de distribuție în cauză.
Dacă electrocasnicele sunt avariate, reglementările în vigoare permit o compensare a costurilor aparaturii avariate din parte celor care asigură energia electrică.", susține Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci