Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, și-a dat demisia, la doar două zile după ce anunța că nu are această intenție. El este vizat de acuzații de corupție. Susținut de ÖVP, dar nu și de Verzi, care au început deja discuții cu alte partide, Kurz și-a anunțat astăzi pasul în spate.
UPDATE: Ministrul de externe Alexander Schallenberg, care devine luni noul cancelar al Austriei, a declarat duminică că îl aşteaptă o "sarcină extrem de dificilă", la o zi după demisia conservatorului Sebastian Kurz, suspectat de a fi implicat într-un caz de corupţie, informează AFP, conform Agerpres.
Diplomatul în vârstă de 52 de ani, al cărui nume fusese propus sâmbătă ca succesor de către Sebastian Kurz, s-a întâlnit duminică cu preşedintele austriac Alexander Van der Bellen. La încheierea întrevederii, şeful statului austriac a declarat că Schallenberg va depune jurământul luni."Această criză guvernamentală s-a încheiat", a afirmat Van der Bellen într-un discurs televizat.
Cu puţin timp înainte, viitorul cancelar a vorbit despre "un moment şi o însărcinare deosebit de dificile, complicate pentru noi toţi", salutând faptul că partidul său (OVP, Partidul Popular Austriac) dă dovadă de "un grad incredibil de responsabilitate faţă de această ţară".
Şeful diplomaţiei a purtat anterior discuţii cu vicecancelarul Werner Kogler. Acesta din urmă, lider al Verzilor, partidul care guvernează în coaliţie cu conservatorii, anunţase sâmbătă seară că va sprijini numirea lui Schallenberg pentru a menţine coaliţia la putere.
Sebastian Kurz, în vârstă de 35 de ani, care devenea cel mai tânăr lider ales de pe glob la sfârşitul anului 2017, este afectat de un scandal pentru a doua oară, după o furtună politică în 2019, pe care a reuşit să o depăşească spectaculos.
"Ar fi iresponsabil să alunecăm în luni de haos sau de blocaj", a spus Kurz sâmbătă, explicând că se retrage pentru "stabilitatea" ţării. El a susţinut că acuzaţiile care îi sunt aduse sunt false."Vreau să cedez locul pentru a evita haosul", a adăugat el.
Știrea inițială
Cancelarul Austriei a demisionat ca urmare a acuzaţiilor de corupţie. Este criză politică în Austria, după plecarea lui Sebastian Kurz. Ministrul de Externe, Alexander Schallenberg, ar putea prelua postul, scrie Mediafax.
Sebastian Kurz a demisionat din funcţia de cancelar al Republicii Federale Austria, în urma acuzaţiilor de corupţie. El va rămâne în consiliul naţional al OeVP, Partidul Popular al Austriei și ar intenționa să preia conducerea acestuia în Parlament. Sebastian Kurz l-a propus ca succesor pe actualul ministru de externe, Alexander Schallenberg (OeVP), care ar trebui să preia temporar cancelaria. Sebastian Kurz a explicat că se retrage pentru "stabilitatea" ţării, respingând în acelaşi timp "acuzaţiile false".
Miniştrii din Partidul Popular din Austria (ÖVP, conservator) au anunţat joi că vor demisiona în cazul în care cancelarul Sebastian Kurz va fi destituit, după ce acesta din urmă a fost plasat sub investigaţie sub bănuiala de dare de mită, transmite Reuters.
”Va exista o participare a ÖVP la acest guvern numai dacă Sebastian Kurz se află la conducerea sa”, au afirmat miniştrii ÖVP într-o declaraţie, conform Agerpres.
Anterior, Verzii, partenerii conservatorilor la guvernare, au pus sub semnul întrebării capacitatea cancelarului Sebastian Kurz de a mai rămâne în funcţie şi au anunţat că au invitat alte partide parlamentare la consultări pentru a discuta paşii următori.
Principalele trei partide de opoziţie i-au cerut lui Kurz să demisioneze în lumina anchetei procurorilor, deşi nu toate doresc alegeri anticipate.
Cancelarul austriac Sebastian Kurz este investigat sub suspiciunea că a utilizat fonduri guvernamentale pentru a-şi asigura o acoperire mediatică favorabilă, a anunţat miercuri Parchetul, după ce la sediul partidului conservator aflat la putere şi în mai multe birouri ale colaboratorilor săi au fost efectuate percheziţii.
"Sebastian Kurz şi alţi nouă suspecţi, precum şi trei organizaţii" fac obiectul unei anchete pentru diverse infracţiuni de corupţie legate de acest dosar, a precizat Parchetul pentru afaceri economice şi corupţie (WKSTA) într-un comunicat.
Potrivit DPA, anchetatorii au căutat e-mailuri datând încă din 2016 precum şi dispozitive de stocare a datelor, precum severe, telefoane mobile şi laptopuri. Cercul apropiat al colaboratorilor a fost afectat - precum un purtător de cuvânt, un consilier media şi principalul său strateg - existând suspiciunea că au folosit metode ilegale în drumul lor spre putere.
Între 2016 şi 2018 "resursele ministerului au fost utilizate pentru a finanţa sondaje de opinie parţial manipulate care serveau unui interes politic exclusiv partizan", acuză Parchetul. În acea perioadă Sebastian Kurz nu era cancelar, dar participa la guvernare. Potrivit procurorilor, un grup media ar fi primit "plăţi" în schimbul publicării acestor anchete de popularitate.
Compania în cauză a fost identificată în mai multe media austriece ca fiind tabloidul Österreich. "În niciun moment nu a existat o înţelegere între grupul media ÖSTERREICH şi Ministerul de Finanţe privind plata unor sondaje prin reclame", a reacţionat grupul, conform Agerpres.
Sebastian Kurz face deja obiectul unei anchete pentru false declaraţii în faţa unei comisiei parlamentare privind corupţia, dar nu este inculpat. Demisia de astăzi vine ca o surpriză uriașă în Austria, asta după ce, în urmă cu câteva zile, cancelarul spunea că nu va demisiona.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News