Sebastian Stan, actorul de origine română, a triumfat la cea de-a 82-a ediție a Globurilor de Aur, câștigând premiul pentru cel mai bun actor într-un film de comedie/musical, grație interpretării sale remarcabile în lungmetrajul „A Different Man”.
În acest film regizat de Aaron Schimberg, Sebastian Stan joacă rolul lui Edward, un bărbat care suferă de neurofibromatoză, o tulburare genetică ce afectează creșterea celulelor sistemului nervos. Cu o transformare fizică impresionantă și o interpretare profundă, Stan aduce în prim-plan lupta unui om cu propriile complexe și cu prejudecățile societății.
„Ignoranța și disconfortul nostru cu privire la handicap și desfigurare trebuie să înceteze acum”, a declarat actorul emoționat în discursul său de acceptare.
Sebastian Stan nu a uitat să menționeze persoanele care l-au susținut pe parcursul carierei sale. „Acest premiu este și pentru mama mea, Georgeta Orlovschi, care a plecat din România în căutarea unei vieți mai bune și care a făcut totul pentru mine, și pentru tatăl meu vitreg, Tony”, a spus el, vizibil emoționat, subliniind impactul profund al familiei asupra parcursului său profesional.
It's a night to remember for Sebastian Stan, who takes home the #GoldenGlobes award for Best Male Actor – Motion Picture – Musical/Comedy for A Different Man! pic.twitter.com/DzeADdgcn3
— Golden Globes (@goldenglobes) January 6, 2025
Pentru acest premiu, Stan a învins actori de calibru precum Jesse Eisenberg („A Real Pain”), Hugh Grant („Heretic”), Gabriel LaBelle („Saturday Night”), Jesse Plemons („Kinds of Kindness”) și Glen Powell („Hit Man”).
Aceasta este prima victorie la Globurile de Aur pentru actorul româno-american, care fusese nominalizat anterior în 2023 pentru rolul din miniseria „Pam & Tommy”. De asemenea, interpretarea sa din „A Different Man” i-a adus premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în 2024.
Edward, personajul principal din „A Different Man”, decide să recurgă la o intervenție de chirurgie plastică reconstructivă pentru a scăpa de batjocura legată de înfățișarea sa. Paradoxal, acesta ajunge să fie obsedat de Oswald, un tânăr care suferă de aceeași afecțiune și care îl interpretează într-o piesă bazată pe viața sa de dinaintea transformării. Adam Pearson, cunoscut pentru implicarea sa în proiecte care promovează incluziunea, îl aduce la viață pe Oswald.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci