Secarea Dunării, pericol pentru armatori. Soluţia era la ministerul Transporturilor. Sorin Roşca Stănescu: De ce Grindeanu nu s-a gândit la timp?

Guvernul României
Guvernul României

Nivelul Dunării este în continuă scădere din cauza temperaturilor extrem de ridicate, coroborate cu lipsa precipitaţiilor. În tot acest context, armatorii care transportă marfă pe Dunăre riscă pierderi enorme, pentru că acestea ar putea rămâne împotmolite. 

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, putea lua măsuri din timp pentru a nu se ajunge la o situaţie limită. Despre acest lucru vorbeşte şi jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, care întreabă de ce Sorin Grindeanu nu a luat din timp măsuri pentru a draga Dunărea şi a adânci şenalul navigabil. 

"Dacă adâncimea Dunării scade sub doi metri, barjele nu se mai pot deplasa, se împotmolesc. În consecinţă, trebuie adusă o dragă pentru a adânci şenelul. Altfel, armatorii vor suferi mari pagube. Numai că draga aceasta, iată, aflăm abia acum, trebuie adusă din Olanda şi durează deplasarea ei până în România o săptămână. 

Întrebarea care se pune şi pe care o punem chiar acum, şi este cât se poate de firească, este de ce guvernanţii nu s-au gândit din timp la această chestiune. Adică ministrul Transporturilor, adică Sorin Grindeanu", a spus Sorin Roşca Stănescu la Pastila SRS, pe Youtube. 

Youtube video image

Situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani, în Dolj: Dunărea a scăzut 7 cm într-o zi și nu se mai poate iriga

În judeţul Dolj au fost sistate irigaţiile din cauza nivelului scăzut al fluviului Dunărea, al cărui debit, la intrarea în ţară, era luni dimineaţa de 1.950 metri cubi pe secundă, cu mult sub media multianuală normală din această perioadă, de 2.500 metri cubi pe secundă.

În judeţul Dolj au fost sistate irigaţiile din cauza nivelului scăzut al fluviului Dunărea, al cărui debit, la intrarea în ţară, era luni dimineaţa de 1.950 metri cubi pe secundă, cu mult sub media multianuală normală din această perioadă, de 2.500 metri cubi pe secundă. Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) - Filiala Dolj, Veta Păsculescu, a declarat, pentru Agerpres, că staţiile plutitoare care trag apa de irigaţii din Dunăre nu mai pot funcţiona din cauza nivelului mic al fluviului, care se află la un minus de 101 centimetri, situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani.

"Debitul Dunării a scăzut la 1.950 metri cubi pe secundă începând de azi-dimineaţă. Normal, în această perioadă, la intrarea în ţară, debitul Dunării era de circa 2.500 metri cubi pe secundă. În partea Nedeia-Măceşu, unde avem staţiile plutitoare care iau apa din Dunăre pentru a putea transmite pe canale către fermieri, Dunărea a scăzut minus 7 centimetri, în ultimele 24 de ore. Deci noi suntem cu minus 101 centimetri azi, cotă de exploatare, deci navele, staţiile acestea de pompare plutitoare, în cazul amenajării Nedeia-Măceşu nu mai pot să tragă apă din Dunăre. Nu avem ce face. Mai este apă pe canale, măcar pentru animale şi ce se mai poate iriga zilele acestea, dar apă din Dunăre nu se mai poate trage, pentru că nu mai este debit pe Dunăre. În Dolj, din Dunăre tragem apa pentru irigaţii şi pentru amenajarea Nedeia-Măceşu şi pentru amenajarea Sadova-Corabia, cu staţia de la Dăbuleni. De 70 de ani nu s-a mai întâmplat aşa ceva, să avem asemenea scădere a Dunării: minus 7 centimetri numai în ultimele 24 de ore",  a declarat directorul ANIF Dolj. CITEŞTE MAI MULTE AICI

CITEŞTE ŞI Petre Daea: În Teleorman, Olt și Dolj nu mai avem apă pentru a iriga!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel