România are parte de cea mai secetoasă lună din ultimii 50 de ani. În mai multe zone din țară nu a mai plouat de mai bine de 30 de zile, ceea ce înseamnă că situația ar putea fi extrem de gravă la toamnă.
Situația este dificilă în multe zone ale țării, unde se înregistrează deja secetă extremă. Meteorologii se așteaptă ca această lună să fie cea mai secetoasă din ultimii 50 de ani.Unul din județele cu probleme este Gorj, unde nu a mai plouat de la începutul lunii iunie. Oamenii disperați fac orice pentru un strop de apă. Duminică, s-au rugat cerului și i-au cerut preotului să oficieze o slujbă specială pe malul râului. Unii dintre ei au ajuns să creadă că seceta este o pedeapsă pentru păcatele lor.
Aproape toată țara e în aceeași situație. În unele județe din Sud-Est, unde nu a mai căzut un strop de ploaie de luni bune, conținutul de umiditate măsurat la o adâncime de până la 1 metru abia dacă ajunge la o treime față de normal. Adică vorbim de o seceta extremă. Deocamdată, excepție fac doar câteva județe din centrul țării, unde rezerva de umiditate se încadrează în limite normale.
Nici în următoarele 10 zile meteorologii nu prevăd șanse de ploaie. Așa că între 35 și 50% din recoltă de porumb va fi compromisă, la fel și 30% din cea de grau și 25% din cea de flaorea soarelui.
SUA, China și Rusia, în aceeași situație
Deși pieţele mondiale nu se confruntă deocamdată cu o criză similară cu cea din 2007/2008, când preţurile ridicate la alimente au declanşat revolte în unele ţări sărace, creşterea preţului la cereale ca urmare a secetei din SUA și China este o sursă de îngrijorare.
Preţul porumbului american a crescut cu peste 55% în ultimele cinci săptămâni, în condiţiile în care cea mai severă secetă care a lovit mijlocul SUA după 1956 a dat naştere la îngrijorări cu privire la deficienţe în aprovizionare.
”Suntem îngrijoraţi din două motive: primul este ritmul cu care preţurile cresc iar în al doilea rând pentru moment nu pare să existe niciun sprijin pentru preţuri, în special la porumb, soia boabe şi grâu”, a declarat economistul şef al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Abdolreza Abbassian.
Situația în România nu este alarmantă, încă.
Toma Dinu, decanul Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală, a declarat pentru DeCe News că situația nu este, încă, alarmantă.
”Eu nu m-aș alarma încă. Desigur, sunt în țară culturi afectate și avem deja producție mai mică. Nu cred că se poate aprecia încă cât la sută din culturile din porumb vom pierde. Aș zice undeva între 15%-25%, dar e devreme. Dacă vine ploaie într-o săptămână se mai salvează.”, a spus Toma Dinu
Acesta a mai spus că prețul va crește, dar e prea devreme pentru a spune cu cât.
”Prețul porumbului va crește pentru că cererea va fi mare. Va crește si prețul produselor la care este folosit porumnul. E prea de vreme de spus cu cât”
Totodată, Toma Dinu a declarat că situația din Statele Unite ale Americii nu va afecta foarte rău România.
”România nu importa porumb din SUA așa că situația de acolo nu ne afecteaza decât în contextul în care prețul prombului crește la nivel mondial.”, a spus el
Preţurile la soia şi porumb au atins luni maxime record, iar grâul s-a apreciat cu 51% din 1 iunie. Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că preţurile cerealelor vor creşte puternic, după ce au înregistrat în trimestrul al doilea cea mai abruptă scădere din ultimii trei ani.
"Toată lumea urmăreşte situaţia din Statele Unite, dar este clar că şi în Europa va fi nevoie de importuri mari de grâu şi porumb. Sunt probleme peste tot", spune Weber.
Preţul porumbului a crescut la bursa de mărfuri din Chicago cu 54% de la mijlocul lunii iunie şi a atins luni un nou maxim istoric, de 8 dolari pe buşel (25,4 kilograme). Banca Goldman Sachs estimează creşterea cotaţiei la 9 dolari pe buşel într-un orizont de trei luni.
Grâul a atins luni cel mai ridicat nivel din august 2008, iar fasolea de soia s-a apreciat cu 32% de la începutul anului şi a înregistrat luni un nou record.
Producţia de porumb la hectar va scădea în acest an în UE, în medie, cu 12% faţă de 2011, la 6,73 tone pe hectar, potrivit datelor Comisiei Europene, care a revizuit în scădere cu 8,8% estimările înaintate în iunie din cauza valurilor de căldură din Italia, România şi Ungaria. Randamentul ar fi, astfel, cel mai redus din ultimii 5 ani, potrivit datelor Departamentului Agriculturii din SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News