Meteorologii atrag atenția asupra secetei ”extreme” în anumite zone din țară. De asemenea, umiditatea la sol este în limite scăzute și deosebit de scăzute, spun specialiștii.
Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 centimetri în cultura grâului de toamnă se va încadra până pe 5 aprilie în limite scăzute, adică secetă pedologică moderată şi deosebit de scăzute, adică secetă pedologică puternică şi izolat extremă, în Dobrogea, Moldova şi Crişana, local în centrul, sudul, estul şi sud-estul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, nordul, estul, nord-estul, sud-estul şi izolat sudul Munteniei, precum şi în sudul Olteniei, potrivit prognozei agrometeorologice publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Meteorologii precizează că în perioada 30 martie - 5 aprilie va predomina o vreme în general normală la începutul acestui interval, după care se va produce o încălzire treptată în evoluţia regimului termic, în aproape toate regiunile agricole ale ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 0 şi 13 grade în prima parte a perioadei, apropiată de mediile climatologice, şi 6 - 16 grade în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 4 grade în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 8 şi 22 grade la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va situa între -8 şi 10 grade pe aproape întreg teritoriul agricol, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei, producându-se brumă şi îngheţ superficial la sol.
Vezi și:
Bucureştiul devine "smart". Noutățile pe care le-a lansat Primăria Capitalei
Ponta, despre împrumut: Are cel mai mare cost din istoria României
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu