Secetă mare în Catalonia. Oamenii nu mai au voie să-și spele mașinile, să-și ude grădinile ori să-și umple piscinele cu apă

Unsplash
Unsplash

După luni de avertismente, autoritățile din Catalonia au declarat stare de urgență din cauza secetei.

Cetățenii ar putea fi amendați pentru spălarea mașinilor sau udarea grădinilor. Regiunea se află în mijlocul celei mai grave secete de când se fac măsurători, scrie Euronews.

De azi, 80% din populația catalană, inclusiv Barcelona, va fi supusă restricțiilor la apă.

„Intrăm într-o nouă realitate climatică”, a spus președintele regional al Cataloniei, Pere Aragonès, când a anunțat starea de urgență.

„Este mai mult ca probabil să vedem mai multe secete care vor fi atât mai intense, cât și mai frecvente.”, a mai precizat el.

Care sunt restricțiile de apă din Catalonia?

Spălarea unei mașini, udarea unei grădini sau umplerea unei piscine ar putea duce la amenzi de până la 50 de euro. Dacă un cetățean din Barcelona săvârșește o „infracțiune gravă a apei”, ar putea fi amendat cu până la 3.000 de euro. Lucruri precum spălarea unei mașini sunt permise cu apă reciclată.

Regulile se vor aplica la șase milioane de oameni din Barcelona și din cele 201 de municipalități din nord-estul Spaniei.

Autoritățile catalane au declarat stare de pre-urgență în noiembrie anul trecut. Acum, temperaturile ridicate au redus nivelul deja scăzut al apei din rezervoare.

„Rezervele noastre sunt sub 16%. Situația este critică în Barcelona și în jurul Girona, așa că trebuie să luăm măsuri mai puternice”, a declarat miercuri oficialul guvernului catalan, Laura Vilagrà, postului de radio spaniol RNE.

Lipsa ploilor de aproape 40 de luni din regiune a exacerbat situația.

Săptămâna viitoare, autoritățile catalane se vor întâlni cu Teresa Ribera, ministrul Spaniei al Energiei și Climei, pentru a discuta despre potențialul de a prelua apă din alte teritorii, dacă este necesar, în lunile următoare.

Planul întocmit de autorități este împărțit în trei faze, care vor varia în funcție de modul în care seceta se agravează.

În prima fază, consumul de apă este limitat la 200 de litri de persoană pe zi; în a doua fază, va scădea la 180 de litri; iar în faza cea mai severă, la 160 de litri. De pildă, un duș de 10 minute folosește în medie 200 de litri de apă.

Potrivit celor mai recente date de la Institutul Național de Statistică, spaniolii folosesc în medie 133 de litri de apă pe zi.

De asemenea, autoritățile intenționează să reducă presiunea apei. Cu toate acestea, orașul Barcelona nu se așteaptă ca această măsură să fie implementată în gospodării până în iulie, în cel mai rău caz.

Zona afectată de măsurile de urgență în caz de secetă se întinde din nordul Cataloniei până la granița cu Franța.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel