Daniel Alexandru, șeful laboratorului Agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat, într-un interviu pentru DCNews, că nu se mai poate vorbi de o anumită zonă ca fiind mai predispusă la secetă.
„Din păcate, fenomenul de secetă, care era preponderent specific zonei de sud, sud-est, s-a extins foarte mult și către nord. În ultimii doi, trei ani, excepție face anul trecut, fenomenul de secetă a evoluat ca extindere. S-a extins pe parcursul verii. Nu mai putem vorbi de o zonă mai predispusă la secetă, pentru că acest fenomen intervine pentru condițiile respective. Pentru că, indiferent unde ar fi zona în care se manifestă, se adaptează condițiilor de acolo", a declarat Daniel Alexandru.
„Seceta e de mai multe tipuri. Există o secetă atmosferică, caracterizată prin lipsă de precipitații și temperaturi ridicate. Există o secetă a solului în care pământul este uscat. Și mai este seceta hidrologică, care intervine în situația în care temperaturile ridicate și lipsa de precipitații creează reducerea debitelor râurilor dintr-o țară. În agricultură, facem referință la seceta solului. Are implicațiile cele mai mari", a precizat specialistul la DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu