Secetă nemaivăzută de 1200 de ani în mai multe locuri din lume. Strugurii şi măslinele, pe cale de dispariţie

Fotografie de la Johannes Plenio, Pexels
Fotografie de la Johannes Plenio, Pexels

Mai multe părţi din lume prezintă semne de secetă care nu au mai fost văzute de 1200 de ani. 

Mai multe părţi din Portugalia şi Spania sunt la fel de uscate acum ca în urmă cu peste 1000 de ani, din cauza unui sistem atmosferic de înaltă presiune provocat de schimbările climatice. 

Zona de înaltă presiune care se învârte în sensul acelor de ceasornic deasupra multor părţi din Atlanticul de Nord, numită Azores High, are un efect major asupra vremii şi a trendurilor climatice pe termen lung din Europa de vest. Dar un nou studiu realizat de cercetători din SUA arată că acest sistem atmosferic s-a schimbat dramatic în ultimul secol, iar aceste schimbări în Atlanticul de Nord sunt fără precedent în ultimul mileniu. 

Azores High se comportă ca un "portar" pentru ploaia care vine în Europa, conform studiului. Aerul uscat coboară în lunile de vară pentru a provoca vreme caldă, aridă, în Portugalia, Spania şi vestul Mediteranei. În perioadele de iarnă, sistemul de presiune trimite vânturi de vest şi ploi spre continent. 

Ploaia de iarnă este vitală pentru viaţa ecologică şi economică a regiunii, dar a început să scadă, mai ales începând cu a doua jumătate a secolului XX. 

De altfel, un studiu privind producţia de vin arată că zona propice pentru creşterea strugurilor din peninsula Iberică s-ar putea micşora cu un sfert şi chiar ar putea să dispară complet până în 2050, din cauza secetei. 

La producţia de măsline, ar urma să fie o scădere cu 30% până în 2100 în sudul Spaniei, scrie Science Alert. 

Viitorul fructelor: strugurii preconservați cu ozon

Pentru a facilita consumul de fructe și legume, esențiale pentru sănătatea noastră, cercetarea se concentrează pe îmbunătățirea durabilității, calității și siguranței acestora, precum și a durabilității, potrivit Agrifood. 

Printre ultimele inovații, una se referă la un tratament pre-conservare cu ozon experimentat pe struguri. Cercetătorii au dezvoltat un prototip de producție de ozon din plasmă atmosferică în ambalaje sigilate pentru a crește sănătatea și durabilitatea produselor.

Aceasta nu este singura avangardă asupra căreia se concentrează POFACS, un proiect coordonat de Consiliul pentru Cercetare în Agricultură (CREA), care tocmai și-a prezentat rezultatele după primul an de activitate.

Scopul mai larg este de a crea fructe și legume gata de consumat care pot fi păstrate în frigider pentru o perioadă lungă de timp. Testele acoperă diferite faze, de la eficiența resurselor până la calitatea post-recoltare, inclusiv limitarea impactului asupra mediului și extinderea termenului de valabilitate. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Experţii au identificat fructele şi legumele care reduc riscul de obezitate şi diabet

Experţii subliniază că fructele au multiple beneficii pentru sănătate. Potrivit unui articol publicat de Food Research International, fructele bogate în polifenoli pot reduce riscul de diabet şi obezitate.

Cercetătorii au descoperit că acelaşi lucru este valabil şi pentru legumele bogate în polifenoli. Aceşti compuşi organici joacă un rol important în reglarea senzaţiei de foame. Fructele şi legumele pot diminua aportul de alimente, reducând astfel riscul de obezitate.

Alimentele bogate în polifenoli includ legume: ceapă, spanac, morcovi, măsline, broccoli, cartofi, sparanghel, anghinare, andive, varză roşie, dar şi leguminoase - fasole neagră şi albă; fructe: afine, coacăze negre, mure, aronia, fructe de soc, fructe de pădure şi mere, dar şi nuci şi seminţe, cereale integrale, condimente, conform Rador. VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel