Specialiştii anunţă un sezon de secetă pedologică de la moderată la extremă în majoritatea regiunilor agricole, în perioada 18-24 martie.
Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor agricole, în perioada 18 - 24 martie, se menţionează în prognoza de specialitate, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Potrivit specialiştilor, în intervalul analizat, vremea mai rece de la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire treptată, devenind normală sub aspect termic, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -9 şi 6 grade Celsius, în primele zile, abaterile termice negative fiind de până la 10 grade Celsius, respectiv între -1 grad şi 7 grade, spre sfârşitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale.
În acest context, maxima aerului va oscila între -2 şi 12 grade Celsius, iar minimele se vor situa între -16 şi 2 grade în aproape toate regiunile agricole, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheţ la sol. Din punct de vedere pluviometric, sunt estimate precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar în zonele joase şi de luncă, izolat, vor fi condiţii de producere a ceţei. Astfel, conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în Moldova, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, local în centrul, estul şi sudul Transilvaniei, nordul şi centrul Dobrogei, estul şi centrul Olteniei, izolat vestul Crişanei şi nord-vestul Banatului.
De asemenea, rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, izolat apropiate de optim şi optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Crişanei, Banatului şi Olteniei, local în nord-vestul, vestul, sud-vestul şi sudul Munteniei, sudul şi estul Dobrogei, nordul, centrul, izolat sudul şi sud-vestul Transilvaniei. Conform ANM, temperaturile maxime mai ridicate din aer şi sol din ultimele zile ale intervalului vor determina reluarea treptată a proceselor fiziologice ale speciilor de câmp îndeosebi în sudul, vestul şi estul ţării, iar în restul teritoriului agricol se va menţine stadiul de repaus biologic. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor de toamnă se va prezenta bună şi medie, în timp ce în semănăturile efectuate tardiv şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă, iar densitatea redusă.
La orzul şi grâul de toamnă se vor înregistra în continuare răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%). Totodată, în funcţie de data semănatului, rapiţa se va afla predominant în faza de înfrunzire (4-11 frunze), la nivelul întregii ţări, iar speciile pomicole şi viticole îşi vor continua stadiul de repaus biologic, în majoritatea plantaţiilor. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (arături, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere) vor fi întrerupte temporar, se menţionează în prognoza agrometeorologică.
În România, ţară lipsită de sisteme de irigaţii funcţionale de mai bine de trei decenii, agricultura este total dependentă de vreme. Seceta pedologică, rezerva scăzută de apă în sol, afectează ş anul acesta, mai mult sau mai puţin, milioane de hectare de culturi, aducând uneori agricultorii români în pragul disperării şi al falimentului. Aprilie 2020 a fost cea mai secetoasă lună aprilie (13,2 l/mp) de când se fac măsurători meteo, din anul 1961, doborând astfel recordul lui aprilie 2007 (14,2 l/mp).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu