EXCLUSIV  Seceta, principalul motiv pentru inundaţiile din România? Oana Păduraru, ANM, spune că "se formează o peliculă care nu permite infiltrarea apei în sol"

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Meteorologul ANM Oana Păduraru a explicat de ce sunt inundaţii în România la aproape fiecare ploaie. 

"Este un deficit destul de mare de apă în sol, mă refer la zona Câmpiei Române. Au fost destul de puţine ploi, atât pe timpul verii cât şi la începutul toamnei. Zonele în care deficitul nu este atât de mare sunt cele din interiorul arcului carpatic, pentru că activitatea ciclonilor nord-atlantici ne-au influenţat mai mult pe partea aceasta a teritoriului. Şi au fost, aşa cum ne aducem aminte din vară, destul de multe ploi în partea de vest, nord-vest şi centru a ţării", a declarat Oana Păduraru la DC NEWS TV. 

Seceta, principalul motiv pentru inundaţiile din România?

"Un prim semnal legat de venirea ploilor ar fi după mijlocul lunii octombrie. Atunci ar trebui să crească posibilitatea pentru ploi aşa zis mocăneşti şi în sudul ţării. Din păcate, ploile nu mai pătrund în sol, pentru că sunt acele ploi de scurtă durată, intense, dar pământul e deja tare (n.r. din cauza secetei). Şi se formează acele pelicule care nu mai permit pătrunderea apei în sol aşa cum ar trebuit. De aceea au apărut şi acele inundaţii locale la sfârşitul lunii august. Pentru că pământul nu a mai permis pătrunderea apei în sol. 

Când cade o cantitate de precipitaţii de 60-70 litri pe metrul pătrat într-o oră, într-un sol împietrit, efectul e mai mult decât anticipabil. 

Partea de sud, sud-est a ţării ar putea avea parte de ploi de toamnă după mijlocul lunii octombrie, dar nu par a fi consistente, astfel încât să reducă deficitul de apă din sol. Sperăm ca în luna noiembrie să apară astfel de ploi. Totodată, luna noiembrie pare că va aduce şi o răcire a vremii, măcar până la temperaturi normale pentru perioada respectivă", a mai explicat meteorologul ANM. 

Youtube video image

La Buzău se fac deja pregătiri pentru inundaţiile de toamnă 

Administraţia Bazinală a Apelor (ABA) Buzău-Ialomiţa va desfăşura o acţiune de verificare a stării tehnice şi funcţionale a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, îndeosebi în 6 zone cu risc potenţial semnificativ de producere a unor viituri.

Potrivit specialiştilor, reţeaua cursurilor de apă din bazinul hidrografic Buzău-Ialomiţa se întinde pe o lungime de aproximativ 1700 de kilometri. Pentru prevenirea inundaţiilor, au fost programate lucrări de decolmatare a unor albii de râuri, concomitent cu executarea unor lucrări de întreţinere a infrastructurii hidrotehnice.

"Principalele cursuri de apă care străbat teritoriul judeţului Buzău, aferent spaţiului hidrografic Buzău-Ialomiţa, sunt: Buzău, Călmăţui, Sărata, urmate de o reţea hidrografică densă, compusă din afluenţii importanţi: Bălăneasa, Bâsca, Slănic, Nişcov, Bâsca Chiojd, având o lungime totală de 1682 km (lungime care include şi cursurile de apă de pe teritoriul judeţelor Covasna şi Braşov, aferente spaţiului hidrografic Buzău-Ialomiţa). Pentru bazinul hidrografic Buzău-Ialomiţa, prin Planul de Gospodărire a Apelor 2023, au fost programate, atât lucrări de întreţinere cursuri de apă pe râurile Buzău, Calmăţui, Slănic, Bălăneasa, Bâsca Chiojdului şi Sărata, cât şi lucrări de reparaţii, şi anume: decolmatare şi recalibrare albie râu Slănic-zona Spital, Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Vintilă Vodă, albie râu Slănic-zona staţie peco, U.A.T Lopătari, albie râu Bălaneasa, dig Bălaneasa, albie râu Slanic-zona critică 4 Maldărălti, Satul Vechi UAT Mânzăleşti 2023, pârâu Ghegheşti. Lucrări provizorii de decolmatare albie râu Călmăţui - zona Moisica, UAT Smeeni, lucrari de regularizare pârâu Barcani , comuna Barcani Jud.Covasna, reparaţii gabioane în localitatea Dogari U.A.T Beceni, pe râul Slănic. De asemenea, în fiecare an, A.B.A. Buzău-Ialomiţa execută lucrări de întreţinere şi reparaţii la lucrările hidrotehnice din administrare: baraje, acumulări, diguri de apărare etc", a transmis purtătorul de cuvânt al A.B.A. Buzău-Ialomiţa, Irina Mircea, în urma unei solicitări Agerpres. 

În judeţul Buzău au fost identificate 6 zone cu potenţial ridicat de inundaţii, în perioada următoare la solicitarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor urmând să se desfăşoare verificări atât pe cursurile apelor unde au fost înregistrate de-a lungul timpului depăşiri ale cotelor cât şi la baraje.

"Conform Planului de Management al Riscului la Inundaţii 2022-2027, la nivelul judeţului Buzău se menţine un număr de 6 zone cu risc potenţial semnificativ la inundaţii: râul Buzău - aval confluenţă cu Caşoca Mare, râul Bâsca Chiojdului- aval localitatea Bâsca Chiojdului, râul Sărăţel-sector aval confluenţă Slănicel amonte localitate Policiori, râul Câlnău - aval localitate Valea Salciei, râul Comisoaia, râul Sărata - aval confluenţă Năianca. Pentru prevenirea şi diminuarea unor eventuale pagube produse de inundaţii, A.B.A Buzău-Ialomiţa a desfăşurat următoarele acţiuni: s-a asigurat suportul tehnic pentru actualizarea planurilor locale de apărare împotriva inundaţiilor şi s-a verificat modul în care acestea sunt puse în aplicare de către UAT-uri. Permanent se monitorizează situaţia hidrologică pe toate cursurile de apă din spaţiul hidrografic Buzău-Ialomiţa. Totodată, acolo unde au fost înregistrate depăşiri de cote de apărare (cote de atenţie/ cote de inundaţie/cote de pericol) s-a comunicat conform fluxului informaţional, prin Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă. În perioada 15 mai-30 iunie 2023 s-a desfăşurat acţiunea de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari, s-a completat stocul de apărare cu materiale, echipamente şi mijloace de intervenţie. În perioada septembrie-noiembrie 2023, la solicitarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi în baza unei tematici stabilite, se va desfăşura acţiunea de verificare a stării tehnice şi funcţionale a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor în judeţele aferente bazinului hidrografic Buzău-Ialomiţa (acţiunea se desfăşoară anual)", a mai transmis ABA Buzău-Ialomiţa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel