Secetă și caniculă extremă, aduse de El Nino. ”Este un semnal către Guvernele din întreaga lume”

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Fenomenul El Nino reprezintă un semnal de alarmă pentru întreaga lume. 

El Nino, fenomenul de încălzire atmosferică din Pacificul tropical central şi de est, care poate aduce temperaturi record în diferite părţi ale lumii, revine după şapte ani, aşa cum a anunţat într-un comunicat Organizaţia Internaţională de Meteorologie (OMM). Asociat cu încălzirea temperaturilor de la suprafaţa oceanelor din Pacificul tropical central şi de est, fenomenul se manifestă în contextul unui climat modificat de activităţile umane. Potrivit studiilor OMM, există o posibilitate de 98% ca cel puţin unul dintre următorii cinci ani, şi chiar cei cinci ani în ansamblu, să fie cel mai cald înregistrat vreodată, doborând recordul stabilit în 2016, când omenirea s-a confruntat cu un El Nino excepţional de puternic.

”El Nino va doborî recordurile de temperatură şi va provoca fenomene de căldură extremă în mai multe părţi ale lumii şi oceane, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas. Anunţul OMM privind El Nino este un semnal către guvernele din întreaga lume pentru a se pregăti să limiteze impactul asupra sănătăţii, asupra ecosistemelor şi economiilor noastre. Avertismentele timpurii şi acţiunile proactive privind evenimentele meteorologice extreme asociate cu acest fenomen climatic sunt vitale pentru salvarea de vieţi şi bunuri materiale" a continuat el, conform RaiNews, citat de Rador. 

El Nino durează între 9 şi 12 luni. Ultimul fenomen de acest gen a avut loc în 2016 şi a contribuit (împreună cu efectul de seră de origine umană) la a face din acel an cel mai fierbinte înregistrat vreodată. El Nino creşte precipitaţiile în anumite părţi ale Americii de Sud, în sudul Statelor Unite, în Cornul Africii şi Asia centrală. În schimb, provoacă secete severe în Australia, Indonezia, părţi din Asia de Sud, America Centrală şi nordul Americii de Sud. Fenomenul opus lui El Nino, răcirea Pacificului tropical central şi de est, se numeşte La Nina şi s-a încheiat la începutul anului 2023. 

Meteorologii americani au anunţat că luni a fost probabil ziua cu cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată. Valoarea a fost determinată de recentele valuri de căldură din China, Africa de Nord şi sudul SUA. Luni, temperatura la nivel global pe planeta noastră care se încălzeşte a atins un nou record, ajungând la o medie de 17 grade Celsius, prima dată de la începerea înregistrărilor prin satelit, în 1979. Conform cercetătorilor, noul record reprezintă o combinaţie dintre emisiile de dioxid de carbon provocate de activităţile umane şi fenomenul El Nino, care duce la încălzirea suprafaţei Oceanului Pacific. Experţii susţin, totodată, că acest record va fi depăşit în săptămânile următoare, pe fondul amplificării fenomenului El Nino.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel