Sechestrarea petrolierului sub pavilion britanic confiscat vineri răspunde unei "măsuri legale", a afirmat luni purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabii, citat de AFP.
Sechestrarea Stena Impero "a fost o măsură legală" necesară pentru "a asigura securitatea regională", a declarat Ali Rabii în cadrul unei conferinţe de presă la Teheran.
"Tuturor ţărilor care fac apel la Iran să elibereze acest petrolier, le cerem să spună acelaşi lucru Marii Britanii", a adăugat Rabii, referindu-se la petrolierul iranian Grace I arestat de autorităţile britanice din Gibraltar pe 4 iulie.
"Să compari cele două confiscări este nedrept", a mai spus Ali Rabii, lăsând să se înţeleagă că britanicii "nu ar trebui să se aştepte" ca Iranul să se plece când "ei arestează o navă iraniană şi dau dovadă de ostilitate".
Suspectat de "nerespectarea codului maritim internaţional", Stena Impero şi cei 23 de membri ai echipajului sunt reţinuţi în largul portului Bandar Abbas, în sudul Iranului.
Gardienii Revoluţiei din Iran, armata ideologică a Republicii Islamice, au confiscat vineri nava în strâmtoarea Ormuz la câteva ore după decizia Curţii supreme din Gibraltar de a prelungi cu 30 de zile măsura sechestrului asupra Grace I.
Petrolierul în cauză este suspectat de britanici că intenţiona să livreze ţiţei în Siria, încălcând sancţiunile europene împotriva Damascului, ceea ce Teheranul neagă.
Sâmbătă, ministrul afacerilor externe britanic Jeremy Hunt, a estimat că cazul Grace 1 şi al Stena Impero sunt foarte diferite. Potrivit lui, "Grace I a fost confiscată legal în apele Gibraltar", în timp ce "Stena Impero a fost confiscată în apele Omanului cu încălcarea flagrantă a dreptului internaţional".
Această criză intervine într-un context politic foarte delicat pentru britanici, întrucât Theresa May, care nu a reuşit să pună Brexitul în aplicare, va renunţa miercuri la funcţie.
Şefa guvernului conservator a prezidat de la 09.30 GMT o reuniune interministerială de criză pe Downing Street, în cursul căreia a fost abordată chestiunea "menţinerii securităţii navigaţiei în Golf".
Candidat la succesiunea Theresei May, şeful diplomaţiei britanice Jeremy Hunt urma să informeze luni Parlamentul despre "măsurile" pe care intenţionează să le ia Marea Britanie.
Hunt a avut duminică convorbiri telefonice cu omologii francez şi german cu care a convenit că "securitatea trecerii navelor prin strâmtoarea Ormuz este o prioritate absolută pentru ţările europene", potrivit Foreign Office.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci