SECRET: Cum să vedeți stelele căzătoare, geminide. Noaptea dintre 13 și 14 decembrie, cu adevărat spectaculoasă!

Stelele căzătoare, numite geminide, pot fi observate cu ochiul liber până în data de 17 decembrie, anunță reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Alegeri prezidentiale 2024

Potrivit astronomilor, fenomenul va avea o intensitate maximă în noaptea de duminică spre luni.

„În ziua de 13 spre 14 decembrie 2020, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul acitv (3200) Phaethon. La contactul cu atmosfera particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare. Majoritatea stelelor căzătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc <Geminide>. Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea <bolizi> (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele”, au anunțat reprezentanții Observatorului Astronomic.

În noaptea de duminică spre luni se vor putea vedea 120 de stele căzătoare pe oră

„În 2020, maximul curentului cade foarte bine pentru țara noastră: 14 decembrie, ora 3 dimineața. Practic, în noaptea de 13 spre 14 decembrie vom putea vedea activitatea de maxim a curentului. Putem observa și în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, șanse fiind să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră. Observațiile trebuie făcute după miezul nopții până dimineața în amândouă serile. În timpul maximului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, dacă observaţi din afara oraşelor mari. În mod normal se mai puțin de jumătate din numărul prognozat de meteori”, au mai anunțat specialiștii.

Conform acestora, stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic

„Pentru a vedea stele căzătoare nu exista o direcţie anume în care să priviţi. Secretul este următorul: cu cât vă uitaţi mai mult cu atât veţi vedea mai multe. (...) Geminidele sunt foarte lente aşa că puteţi admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult. O particulă de praf din acest curent întră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s iar Perseidele (vizibile în august) 59 km/s”, au mai transmis reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel