Ne cumpărăm mașini puternice, performante, dar nu știm la ce riscuri ne supunem.
Titi Aur, multiplul campion național de raliuri care a înființat Școala de Conducere Defensivă și Pilotaj "Titi Aur", a explicat, la DC News, ce înseamnă pericolul în ceea ce privește mașinile puternice.
"Mai avem o problemă pe care nu o observă nimeni sau de care nimeni nu ține cont. Creșterea calității sau a performanței mașinii este un mare pericol. Mă refer la faptul că mașinile sunt din ce în ce mai sigure, au tot felul de sisteme foarte bune, pneuri etc și sunt din ce în ce mai silențioase, motiv pentru care nu îți dau senzația de viteză.
Când mașina ajunge la o ușoară limită, te pune singură pe drum, adică intră sistemele în acțiune. Și atunci tu, nefiind suficient de pregătit la volan, nu rău-intenționat, nu teribilist, ai senzația că deja stăpânești mașina și crești viteza, crești ritmul. Stai mai aproape de mașina din față, intri în depășiri riscante, mergi cu viteză mai mare în condiții improprii”, a spus Titi Aur la DC News.
”Dacă, pe timpuri, ai condus Dacia 1310 sau ARO, la 40 - 50 - 60 km/h aveai deja senzația de viteză, acum această limită de senzație de viteză este dusă chiar la 120 km/h. O mașină modernă, cu cât este mai bună, cu atât îți dă senzația de viteză mai mică și atunci ești tentat să mergi mai tare. Fizica are o limită. Mașina te ajută până la un moment dat. O mașină bine dotată și cu multe sisteme te scoate dintr-o situație dacă ai trecut, față de limita de siguranță maximă, cu 5 - 10 - 20%. Dar dacă depășești cu mai mult de atât... atunci dezastrul este foarte mare", a mai zis Titi Aur.
VEZI ȘI: Mii de morți anual în România. Titi Aur: Unde se produc cele mai grave accidente - video
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu