Secret Santa este un obicei de Sărbători care a luat amploare și la noi și este organizat în firmele cu mai mulți angajați, în care momentul Crăciunului este salvat de un cadou pentru un coleg, despre care, însă, nu întotdeauna știi prea multe lucruri.
De unde a apărut Secret Santa, nimeni nu știe. Cum a devenit așa de popular, putem bănui. Este, totuși, Secret Santa, obiceiul festiv din ce în ce mai întâlnit prin corporații.
Ideea jocului e simplă. Se aruncă numele tuturor colegilor într-o pălărie, fiecare extrage câte unul, îi cumpără un cadou și îl oferă fără să-și destăinuie identitatea. Ca un Moș Crăciun Secret. Și aici intervin probleme noi, pe care nu bănuiai că le-ai avea vreodată. E suficient de greu să alegi un cadou pentru cineva drag. Dar când abia poți să asociezi numele care-ți pică din pălărie cu o față din birou, ce te faci? Iată câteva idei de cadouri:
N-ai cum s-o dai, pur și simplu trebuie să mergi pe un card-cadou. Ceva mai impersonal și lipsit de stres probabil că nu există. Dar când anonimul de pe bilețel e anonim pentru toată lumea pentru că așa e firea lui/ei, cardul-cadou e singurul cadou pe care-l poți face de Secret Santa. Te duci la un magazin (destul de general), pui o sumă de bun simț pe un astfel de card și îl introduci într-un plic, alături de tradiționalul „Sărbători cum îți plac ție!”. O astfel de variantă va fi întâmpinată cu dezaprobări din toate părțile. Dar, dacă judecăm sincer, destinatarul acestui cadou va fi cel mai fericit.
Chiar dacă nu umbli cu acești colegi, sigur îi cunoști. Pentru că-i știe tot etajul, probabil. Au o reputație care s-a răspândit rapid și pe care e greu să și-o ascundă. Le place viața și le place să-i atragă și pe alții în stilul lor de viață. Dacă ați fost vreodată în teambuilding împreună, e foarte probabil ca ei să se fi ocupat de înșirat shot-urile din 10 în 10 minute. Ca să marchezi acest episod greu de ținut minte, oferă-i de Secret Santa o băutură fină sau un set de cocktailuri. Sigur le va aduce în următorul teambuilding.
Aici, e puțin complicat. Pentru că le știe pe toate, geek-ul își cumpără singur fix ce are nevoie. Și orice alternativă de Secret Santa la ce deține deja este pur și simplu de neconceput. Așa că nu poți să te îndrepți spre gadgeturi, cum ai fi tentat, decât dacă știi clar că plănuiește să-și ia un anumit produs. Pare o cauză pierdută și totuși, există o cale de ieșire. Geek-ul are nevoie de ocazii în care să-și etaleze și mai mult cunoștințele. Un voucher la un escape room s-ar putea să te scape din încurcătură.
Când nimerești astfel de persoane, tentația mare este să iei de Secret Santa ceva pentru cel mic, că doar va fi de folos, nu? Dar ultimul lucru de care are nevoie o mamă este un cadou pentru copilul ei, pe care l-a îngropat deja în cadouri de sărbători și produse care se potrivesc perfect cu nevoile pruncului ei. În schimb, i-ar face cu adevărat plăcere să primească o pauză de la copilul ei. Nu va recunoaște, bineînțeles. Dar o ședință de SPA, înfrumusețare, relaxare, wellness etc. o va face cea mai fericită mămică.
Cu toții aveți un coleg sau o colegă care este cel/cea mai în vârstă în grup. Mai mofturos, mai experimentat, plin de necunoscute, pentru că vârsta nu-l aduce pe aceeași linie de interese cu ale tale. Are familie mare, copii și, poate, nepoți, așa că ești într-o dilemă din care crezi că vei ieși cu greu. Nu merge cu idei moderne, cool, fancy, trendy așa că trebuie să gândești ceva clasic. Sau, poți încerca să-l apropii de epoca în care trăiești și să-i amintești că tehnologia ne-a invadat viața și să-i pui în punga de Secret Santa o tabletă, un smartwatch sau un alt gadget cu care el nu este obișnuit. Se va încrunta puțin, dar se va adapta repede, că doar de aia îți este coleg și ține pasul cu grupul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu