Peste 100 de agenți Secret Service din SUA au făcut 27 de percheziții în toată țara într-un dosar în care un grup de români a înșelat cetățeni americani prin intermediul unor site-uri de comerț online.
Prejudiciul calculat de americani este de 34 de milioane de dolari. În premieră pentru țara noastră, au fost blocate și criptomenedele. Victimele sunt cetățeni americani. Mai multe bunuri folosite la înșelătorie au fost confiscate, iar 14 persoane au fost arestate și extrădate în Statele Unite.
Acest eveniment inedit pentru România a fost analizat și comentat de analistul Bogdan Chirieac:
”În conformitate cu legislația americană, de dolari se ocupă Secret Service. Deci, falsificarea de dolari este în sarcina acestora. Din această cauză, la percheziții au participat agenții Secret Service. Din punctul acesta de vedere nu este niciun semn de întrebare. Semnul de întrebare apare legat de faptul că, surprinzător, Curtea de Apel București a și hotărât extrădarea a 14 cetățeni români deodată!?! Nu pot să cred! Sunt cetățeni români, totuși, ei trebuie să înfunde pușcăria pentru ce au făcut, dacă sunt considerați vinovați, asta va hotărî instanța, dar extrădarea imediată de cetățeni români? Eu înțeleg că justiția din România este nefuncțională, suntem cu toții de acord și probabl că în Statele Unite vor avea parte de un proces corect, ceea ce în România este doar întâmplător, dar de ce i-a extrădat?” a comentat Bogdan Chirieac, la România Tv.
Peste 100 de poliţişti români şi agenţi Secret Service din SUA au efectuat percheziţii în Bucureşti şi 9 judeţe, în cadrul unei acţiuni de amploare pentru destructurarea unei grupări specializate în fraude informatice, prejudiciul fiind de 34 de milioane de dolari. În premieră, autorităţile din România au indisponibilizat criptomonede Ripple şi Bitcoin.
Potrivit unui comunicat al IGPR, în urma unei cereri de asistenţă judiciară internaţională transmisă de Secret Service (Statele Unite ale Americii), Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea DIICOT, a derulat investigaţii privind un grup de români implicat în diferite forme de fraudă informatică şi spălarea banilor. Victimele erau cetăţeni americani, iar prejudiciul cauzat se ridică la aproximativ 34.000.000 de dolari.
Totodată, 14 persoane implicate au fost preluate de Serviciul Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, pentru demararea procedurilor de punere în executare a mandatelor internaţionale de arestare. Ulterior, persoanele în cauză au fost extrădate în Statele Unite ale Americii, potrivit unui comunicat al IGPR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News