Secretarul de stat american Antony Blinken afirmă că Asia este îngrijorată de extinderea conflictului din Orientul Mijlociu

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Există îngrijorări în Asia cu privire la tensiunile din Orientul Mijlociu.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că există o îngrijorare profundă în Asia cu privire la perspectiva extinderii conflictului din Orientul Mijlociu, în timp ce șeful ONU a cerut să se facă tot posibilul pentru a evita „un război total” în Liban.

Conflictul din Orientul Mijlociu a fost un subiect central în timpul summitului de vineri din Asia de Est din Laos, unde Blinken a declarat că Washingtonul este dedicat utilizării diplomației pentru a încerca să controleze situația în fața a ceea ce el a numit o axă de rezistență condusă de Iran.

„Concentrarea intensă a Statelor Unite, care a fost cazul încă de acum un an... este prevenirea extinderii acestor conflicte. Și lucrăm la asta în fiecare zi. Lucrăm din greu prin descurajare și prin diplomație pentru a preveni acest lucru. Există, de asemenea, în mod evident, o îngrijorare profundă pe care o împărtășim cu privire la situația dificilă a copiilor, femeilor și bărbaților din Gaza”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă.

Statele Unite au subliniat Israelului importanța satisfacerii nevoilor umanitare ale oamenilor din Gaza, a spus Blinken, adăugând că este în interesul Israelului ca oamenii forțați să-și părăsească casele de ostilitățile din Liban să se poată întoarce.

Întâlniri cu lideri și diplomații la ASEAN

Summitul anual al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) a inclus, de asemenea, întâlniri cu liderii și diplomații de top din India, China, Japonia, Statele Unite, Rusia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă, precum și cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

Discuțiile de vineri au inclus războiul din Ucraina, războiul civil din Myanmar, schimbările climatice, tensiunile din Strâmtoarea Taiwan și îngrijorarea cu privire la confruntările din Marea Chinei de Sud, o conductă cheie pentru cel puțin 3 trilioane de dolari în comerțul naval anual.

Guterres a condamnat un atac al forțelor israeliene asupra unui turn de supraveghere care a rănit doi pacificatori ai ONU din Indonezia, un incident despre care a spus că încalcă dreptul internațional și nu trebuie să se repete.

Secretarul general al ONU a declarat că orice extindere a luptelor în Orientul Mijlociu ar avea efecte negative dramatice asupra întregii lumi și a făcut apel la reținere maximă din partea tuturor părților.

„În perioada în care am fost secretar general nu am mai văzut niciun exemplu de moarte și distrugere atât de dramatice precum cele la care asistăm aici. Asistăm la escaladare după escaladare, la o regionalizare a conflictului care devine o amenințare la adresa păcii și securității globale. Asistăm la o tragedie enormă în Liban. Și trebuie să facem totul pentru a evita un război total”, a declarat Guterres în cadrul unei conferințe de presă.

Președintele filipinez Ferdinand R. Marcos Jr. a pledat în fața liderilor regionali pentru ca toate părțile să se angajeze cu adevărat în gestionarea disputelor din Marea Chinei de Sud, unde țara sa a fost implicată în mai mult de un an de confruntări cu China.

Disputa a stârnit temeri că ar putea scăpa de sub control, în timp ce Filipinele, un aliat al apărării SUA, acuză China de agresiune, iar Beijingul își exprimă indignarea față de ceea ce numește provocări și încălcări teritoriale din partea Manilei.

Remarcile sale vin la o zi după ce a cerut ASEAN și Chinei să accelereze urgent negocierile privind un cod de conduită.

„Acest tip de comportament nu poate fi ignorat și ne cere eforturi concertate și serioase pentru a gestiona cu adevărat disputele noastre”, a declarat Marcos.

Premierul malaezian Anwar Ibrahim, a cărui țară preia președinția ASEAN anul viitor, a declarat că violența trebuie evitată și că premierul chinez Li Qiang a dat asigurări că problemele vor fi gestionate pașnic.

„Aceasta este o problemă care afectează toate țările, dar soluția pe care o propunem, care este agreată de toți, inclusiv de China, este evitarea violenței, utilizarea canalelor diplomatice, purtarea de negocieri”, a declarat premierul malaezian.

Cooperare cu privire la inteligența artificială

ASEAN și China au emis vineri o declarație prin care recunosc proliferarea infracțiunilor legate de jocurile de noroc online și a fraudelor în rețelele de telecomunicații, mai cunoscute sub numele de centre de înșelăciune, pentru care sute de mii de persoane au fost traficate în Asia de Sud-Est de către bande criminale, potrivit ONU.

Blinken și liderii ASEAN au convenit vineri să coopereze în ceea ce privește inteligența artificială și să consolideze siguranța, securitatea și fiabilitatea acesteia, inclusiv să dezvolte abordări compatibile pentru guvernanța cu inteligență artificială.

Blinken a dat asigurări cu privire la angajamentul Washingtonului față de regiunea Indo-Pacifică, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale americane de luna viitoare.

„Chiar și cu tot ceea ce se întâmplă, atenția noastră a rămas intens concentrată asupra acestei regiuni. Sunt convins că abordarea de bază va continua, indiferent de cine va fi președinte deoarece este în mod evident în interesul nostru”, a spus Blinken, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel