Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a co-prezidat Comitetul ACP-UE

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a co-prezidat, joi, în calitate de Preşedinţie rotativă a Consiliului Uniunii Europene, cea de-a 28-a reuniune a Comitetului Africa, Caraibi, Pacific - Uniunea Europeană (ACP-UE) de cooperare pentru finanţarea dezvoltării, alături de ministrul afacerilor externe şi al comerţului exterior al Insulelor Solomon, Jeremiah Manele, context în care a precizat importanţa Fondului European de Dezvoltare (FED).

Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul reuniunii, reprezentanţii Comisiei Europene, ai statelor membre UE şi ai ţărilor din grupul ACP au analizat rezultatele cooperării, în materie de finanţare a dezvoltării, realizată prin instrumentele de finanţare externă ale UE.

"Secretarul de stat a precizat importanţa Fondului European de Dezvoltare (FED) în abordarea unei game largi de subiecte cu care se confruntă statele din grupul ACP, precum dezvoltarea socială, schimbarea climatică şi dezvoltarea sectorului privat", se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că întâlnirea a presupus şi un schimb de opinii privind lista UE a jurisdicţiilor ne-cooperante în scopuri fiscale, prilej cu care demnitarul român a menţionat, în numele blocului comunitar, că acest demers se înscrie în obiectivul îmbunătăţirii guvernanţei fiscale globale.

"Secretarul de stat a asigurat partea ACP că dialogul tehnic şi bilateral cu UE în vederea actualizării continue a listei, se desfăşoară constant cu statele afectate, oferind, în acelaşi timp, disponibilitatea Uniunii Europene de a oferi asistenţă în materie fiscală", se mai arată în comunicat.

Comitetul ACP-UE de cooperare pentru finanţarea dezvoltării a fost stabilit prin articolul 83 al Acordului de Parteneriat ACP-UE (Acordul de la Cotonou), având ca obiectiv supervizarea implementării cooperării în materie de finanţare a dezvoltării şi pregătirea Consiliului de miniştri ACP-UE pe acest aspect.

Comitetul este constituit în mod paritar din reprezentanţi ai grupului de state ACP şi ai Uniunii Europene (28 de state ACP şi 28 state membre UE, Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel