Secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale, Maria Magdalena Grigore, a reiterat luni, la Sarajevo, sprijinul ferm al României pentru continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene în regiunea sud-est europeană, dosar prioritar pe agenda fostei Preşedinţii române a Consiliului UE, informează MAE.
Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a participat luni, la Sarajevo, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe participanţi la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizată de Bosnia şi Herţegovina, în calitate de Preşedinţie-în-exerciţiu (PiE) a SEECP.
Potrivit unui comunicat transmis de MAE, reuniunea a prilejuit un schimb de opinii pe tema evoluţiilor recente din regiunea sud-est europeană, evaluarea stadiului proceselor de integrare europeană şi euroatlantică derulate de candidaţii şi aspiranţii din regiune, precum şi o trecere în revistă a proiectelor şi iniţiativelor de conectivitate derulate în regiune. 'În intervenţia sa, secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a transmis aprecieri Bosniei şi Herţegovinei pentru mandatul de PiE, exercitat cu succes pe parcursul ultimului an.
A reiterat sprijinul ferm al României pentru continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene în regiunea sud-est europeană, dosar prioritar pe agenda fostei Preşedinţii române a Consiliului UE', se arată în comunicat. Secretarul de stat a reconfirmat susţinerea către statele din regiune pentru continuarea proceselor naţionale de reforme pentru aderarea la UE, inclusiv în domeniul combaterii corupţiei şi a crimei organizate:
'Întreprinse în mod corespunzător, eforturile de combatere a corupţiei şi de dezmembrare a reţelelor de crimă organizată servesc nu numai obiectivului de avansare pe calea aderării la UE, dar aduc o contribuţie concretă la securitatea populaţiei'. Referitor la conectivitate, Maria Magdalena Grigore a subliniat că dezvoltarea acesteia va conduce la creşterea schimburilor între regiune şi UE. Ea a precizat că subiectul conectivităţii s-a aflat şi pe agenda Preşedinţiei române a Consiliului UE şi că reprezintă o prioritate centrală a Preşedinţiei române a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, menţionează sursa citată.
'Demnitarul român a manifestat satisfacţia pentru soluţionarea crizei politice din Republica Moldova şi instalarea noului guvern de la Chişinău, pe care l-a asigurat de întregul sprijin al României. În acelaşi timp, a subliniat îngrijorarea în raport cu provocările de securitate la care este supusă Ucraina şi care reprezintă în continuare o ameninţare pentru securitatea regională, subliniind importanţa pe care România o acordă respectării dreptului internaţional, precum şi principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale', conform MAE.
Secretarul de stat român a recunoscut importanţa pe care fenomenele migraţiei şi terorismului le reprezintă pentru regiune şi a pledat pentru consolidarea cooperării în domeniu, subliniind contribuţia României ca stat membru UE în combaterea acestor fenomene. Totodată, în cadrul reuniunii, s-a dezbătut şi s-a andosat proiectul Declaraţiei Summitului SEECP de la Sarajevo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu