Pentru a afla mai multe secrete pentru un aluat de pizza excepțional este bine să le știi direct de la italieni. După cum știe toată lumea, aceștia sunt considerați adevărați cunoscători tortului rotund de drojdie cu umplutură. Pizza cucerește prin versatilitatea sa, oferind sute de rețete pentru pregătirea acesteia.
Gustul final al acestui fel de mâncare depinde de aluat. De cele mai multe ori, baza se prepară din mai multe feluri de făină de grâu, fiind întinsă pe o foaie de copt fierbinte. Pizzerii adevărați frământă aluatul foarte repede. De asemenea, aceștia îl lasă la crescut câteva zile. Mișcările lor de frământare sunt line, dar încrezătoare. Aceștia încearcă să frământe fiecare pliu, să umple aluatul cu oxigen, făcându-l moale și elastic.
Trebuie să știi că un adevărat maestru nu va folosi niciodată un sucitor. Acesta lucrează cu aluatul doar cu mâinile. Îl întinde, îl aruncă în aer, îl răsucește, subțiind „pânza” forte bine. Grosimea unei pizze clasice napolitană este de exact 3 mm în centru si 1-2 cm în lateral. Această regulă strictă este respectată în toate restaurantele.
Pentru ca aluatul să nu fie ud, acesta trebuie uns cu ulei de măsline extravirgin. Nu este recomandat să folosești aluat pregătit anterior. După decongelare textura sa delicată se poate rupe. Astfel, nu vei putea obține rezultatul perfect.
O pizza se coace la temperaturi ridicate în cuptoare de piatră. Din cele mai vechi tipuri acestea erau pregătite pe pietre fierbinți care acționează ca o tavă de copt. Astfel, stând un timp foarte scurt în cuptor, ingredientele au timp să se gătească fără a-și pierde proprietățile benefice. De asemenea, crusta devine crocantă.
Pentru a obține luatul de pizza gustos și moale, trebuie să respecți câteva reguli. Întâi de toate, aluatul trebuie frământat doar într-un mediu calm și cald. Aluatul nu tolerează stresul. De asemenea, asigură-te că cerni făina pentru ca aluatul să fie suficient de aerisit. Pentru pregătirea aluatului este bine să folosești doar drojdie proaspătă. Altfel s-ar putea să simți un miros neplăcut atunci când savurezi pizza. Această regulă este valabilă și atunci când coci pâine.
Atunci când frămânți aluatul, folosește mai întâi jumătate din făină. După care adaugă și a doua parte. Poți folosi ulei de măsline în locul uleiului vegetal obișnuit. Dacă adaugi ulei de măsline în aluat, acesta îi va da un gust deosebit și o bună elasticitate. Este important să frămânți aluatul până acesta nu se va mai lipi de mâini. Aluatul trebuie să fie elastic și uniform. Când este întins, acesta nu trebuie să se micșoreze sau să se rupă.
Este bine să întinzi ușor aluatul de pizza cu mâinile. Acest lucru îi va păstra structura delicată. De asemenea, trebuie să stropești suprafața aluatului cu făină și doar ulterior să-l întinzi ușor. Acesta trebuie întins de la mijloc până la margini.
De asemenea, trebuie să ungi și tava de copt cu ulei de măsline și cu făină. Acest fapt va împiedica aluatul să se lipească de forma de copt. Pentru a obține o pizza crocantă și aurie, ar trebui să o coci în cuptorul bine încălzit pentru aproximativ 10 minute. Totul depinde de grosimea stratului de aluat pe care l-ai obținut.
Un alt indiciu din seria de secrete pentru aluat de pizza constă în temperatura apei folosite pentru acesta. Italienii adaugă în făină doar apă rece. Astfel, procesul de fermentare va fi mai lent, iar aluatul va rămâne elastic, scrie BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu