Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicină personalizată, nutriție și nutrigenomică, a oferit sfaturi importante pentru un stil de viață sănătos și echilibrat.
„Sunt cinci lucruri din care trei nu au legătură cu nutriția. Primul: sănătatea este o decizie individuală! Al doilea: noi suntem cele mai importante persoane pentru noi și cei care putem să influențăm ceva. Al treilea lucru: trebuie să știm cine suntem din punct de vedere fizic, mental, emoțional. Sunt cele trei arme pe care le avem în timpul vieții noastre pentru a putea fi echilibrați”, a spus Florin Ioan Bălănică în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.
Mai departe, potrivit specialistului: „Cum mănânc (asta înseamnă o organizare, o compoziție a meselor), cum mă mișc (raportat la vârstă, sex, eventual patologii asociate), cum fac managementul stresului (adică cum mă raportez la mediul înconjurător). Iată un exemplu: pandemia a schimbat contextul. Cei care s-au adaptat repede au reușit.”
„Cel mai important lucru din listă: trebuie să înțelegem că stilul de viață este cheia. (…) Nu este util să îngrășăm porcul în ajun, cum avem noi o vorbă, pentru că nu ne ajută la nimic. Trebuie să înțelegem că doar de noi depind calitatea vieții noastre, sănătatea și să înțelegem că, poate, suntem mult prea bolnavi noi ca nație pentru un sistem care s-a arătat în timp că nu este tocmai foarte grijuliu cu membrii lui. Pentru că o țară este ca un organism uman. Noi suntem celulele acelui organism. Dacă celulele sunt utile și funcționează cum trebuie, organismul le promovează. Și invers. Deci, trebuie să fie o relație în dublu sens. Primii interesați suntem noi, nu sistemul. Soluția este stilul de viață!”, a subliniat specialistul.
Iată ce spune Dr. Florin Ioan Bălănică: „Să respectăm mesele principalele ale zilei (trei mese) și mai apoi să aducem două gustări. Să nu mâncăm nimic după ora 20.00. Dacă putem, chiar după ora 18.00!”
În ultima perioadă, s-a vorbit mult despre imunitate, mai ales în contextul noului coronavirus.
„Imunitatea noastră este de două feluri”, a spus dr. Florin Ioan Bălănică, explicând ulterior:
„Una pe care am moștenit-o, care este destul de slabă. E ca o mașină normală care ne duce de la București la Mizil. Dar ne duce încet, nu foarte confortabil. Și mai există imunitatea dobândită în timpul vieții, care este cea fundamentală și care ne sprijină. Nutriția, partea de mișcare și de management al stresului sunt fundamentale atunci când vorbim despre raportarea la imunitate”, a spus specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu