Bucuresti Centenar
Istoricul Bogdan Bucur, lector universitar la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA București, a povestit, la interviurile DC News, secretele picturii care reprezintă însăşi formarea ţării noastre.
În anul Centenarului, Bogdan Bucur abordează, în cadrul unui interviu la DC News, subiecte extrem de interesante și importante precum consolidarea României Mari după Primul Război Mondial, perioada interbelică, drumul spre prima dictatură din istoria României, dictatura carlistă, greșelile pe care atât regele Carol al II-lea cât și clasa politică din perioada respectivă le-au făcut, dar și momentele premergătoare și decisive care au dus la prăbușirea României Mari.
„Anul 1918 este cel mai mare an din istoria României, este cel mai important eveniment din întreaga istorie a poporului român, este anul în care România triumfă la modul absolut, anul care stă sub acest simbol. După care, sigur, urmează diferite tipuri de analize de tipul avem o ţară, ce e de făcut.
Vreau, însă, să fac o mică paranteză. Suntem în preajma zilei de 26 iunie, Ziua Drapelului Naţional. Celebrăm acest moment pentru că fix în urmă cu 170 de ani, guvernul provizoriu al Ţării Româneşti, principat în care Revoluţia de la 1848 a fost victorioasă, edictează drapelul naţional, printr-un act normativ şi stabileşte culorile drapelului naţional. E pentru prima dată când avem un act normativ care statuează cum este format drapelul naţional, având sintagma „Dreptate – Frăţie” pe mijloc.
Avem şi o pictură celebră care reprezintă România revoluţionară şi este, poate, imaginea sublimă a României dintotdeauna. Cei care ne privesc pot vedea această pictură pe Google, una dintre cele mai frumoase picturi din istoria artelor plastice din această ţară. Este o pânză a lui Constantin Daniel Rosenthal, pictorul Revoluţiei de la 1848. […] Este însăşi definiţia de peste veacuri despre cum s-a făcut această ţară”, afirmă istoricul Bogdan Bucur.
Urmăreşte dezvăluirile istoricului Bogdan Bucur aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.
de Roxana Neagu