Un document declasificat al Biroului Directorului Național de Informații din SUA (ODNI) și care a fost consultat de Bloomberg, scoate la iveală detalii despre asasinatele politice ordonate de Vladimir Putin încă din anul 2000, când acesta a preluat puterea. Documentul, intitulat „Asasinatele ordonate de Kremlin în străinătate vor persista probabil”, detaliază o serie de cazuri emblematice de eliminare a adversarilor politici.
Primele cazuri de asasinate politice
Primul caz confirmat de document datează din 2004, când agenți ai serviciilor militare de informații rusești au fost condamnați pentru asasinarea liderului cecen Zelimkhan Yandarbiyev în Qatar. Un alt exemplu notabil este otrăvirea fostului spion rus Alexander Litvinenko cu poloniu radioactiv, în 2006, la Londra. Evaluarea serviciilor de informații americane indică faptul că „Moscova aproape sigur a ordonat această crimă”.
Lista continuă cu alte figuri proeminente, inclusiv Alexander Perepilichnyy, un om de afaceri rus care ar fi fost otrăvit în Marea Britanie în 2012, înainte de a depune mărturie împotriva unei rețele de fraudă fiscală din Rusia. Deși autoritățile britanice au clasificat moartea acestuia ca fiind „din cauze naturale”, raportul declasificat contrazice această concluzie.
Citește și: Cum a murit, de fapt, Alexei Navalnîi. Dovezile care arată că anchetatorii ruși au mușamalizat cazul
O campanie susținută a Kremlinului
Documentul confirmă că Putin a autorizat probabil uciderea mai multor dizidenți, defectori și lideri separatiști. Printre victime se numără Boris Nemțov, un politician vocal anti-Kremlin, asasinat în Moscova în 2015, și Oleksandr Bednov, lider al unei miliții separatiste ucrainene, ucis tot în același an.
Raportul subliniază capacitatea Rusiei de a utiliza agenți chimici și biologici în asasinate, evidențiind că această tehnologie ar putea încuraja Kremlinul să continue atacurile împotriva oponenților săi. De asemenea, documentul atrage atenția asupra eforturilor de eliminare a insubordonatilor din Ucraina și a disidenților din diaspora.
Impactul actual al descoperirilor
Deși raportul a fost finalizat în 2016, el rămâne relevant. Recent, o investigație difuzată de 60 Minutes a sugerat că, de la invazia Ucrainei din 2022, Vladimir Putin continuă să elimine adversarii politici. Documentul subliniază că acest tip de „politică de stat” a Kremlinului reprezintă o amenințare globală continuă.
Purtătorul de cuvânt al ambasadei ruse din Washington nu a oferit comentarii cu privire la aceste dezvăluiri. Totuși, pentru comunitatea internațională, acest document servește drept dovadă clară a tacticilor Kremlinului și subliniază necesitatea unor măsuri stricte pentru contracararea acestor practici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu