O nouă scanare digitală a dezvăluit detalii mai puțin cunoscute despre un adolescent care a fost mumificat acum aproximativ 2.300 de ani.
O echipă de oameni de știință condusă de Sahar Saleem, profesoară de radiologie la Facultatea de Medicină a Universității din Cairo, a concluzionat că băiatul și familia lui erau bogați și aveau un statut social înalt, deoarece corpul său era împodobit cu 49 de amulete prețioase, scrie The Guardian.
Saleem a spus: „Multe erau făcute din aur, în timp ce unele erau făcute din pietre semiprețioase, lut ars sau faianță. Scopul lor a fost să protejeze corpul și să-i dea vitalitate în viața de apoi.”
Echipa a numit-o pe mumie Băiatul de Aur. El a fost descoperit pentru prima dată în 1916 la un cimitir folosit între 332 î.Hr. și 30 î.Hr. în Nag el-Hassay, în sudul Egiptului. Până acum a fost depozitat neexaminat în subsolul muzeului egiptean din Cairo.
Amuletele de pe corp includeau un scarabeu de inimă de aur înfipt în gât și o limbă de aur în interiorul gurii.
Saleem a spus că amuletele au fost „frumos stilizate într-un aranjament unic de trei coloane între pliurile învelișurilor și în interiorul cavității corpului mumiei. Acestea includ ochiul lui Horus, scarabeul, amuleta akhet a orizontului, placenta, nodul lui Isis și altele.”
Saleem și echipa ei au folosit scanări CT pentru a le permite să examineze interiorul mumiilor fără a le desface.
Studiul a estimat că băiatul avea aproximativ 14 sau 15 ani, pe baza gradului de fuziune osoasă din scheletul său și a absenței molarilor de minte în gură. Folosind progresele recente în scanările CT, studiul a stabilit, de asemenea, că era necircumcis.
Potrivit experților, acest lucru este relativ rar la mumii și sugerează că este posibil ca adolescentul să nu fi fost egiptean, ceea ce ar putea adăuga dovezi că străinii ar fi fost, de asemenea, mumificați.
Comentând studiul, prof. Salima Ikram, șeful de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo, a declarat: „Lipsa circumciziei este interesantă, deoarece ne-ar putea spune ceva despre etnia sa – egiptenii au avut tendința de a fi circumciși în general înainte de vârsta de 13 ani. ”
Ikram, care nu a fost implicat în studiu, a adăugat: „Ar putea sugera că străinii au adoptat practici de înmormântare egiptene – și știm că perșii au făcut-o.
Ar fi putut veni din orice alt loc. El ar putea fi nubian, grec, persan, oriunde din Asia Mică unde copiii nu erau circumciși. Tot ceea ce putem spune este că probabil că nu era evreu.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News